Numărătoare inversă pe Downing Street nr.10 la sediul Guvernului din Londra
Premierul a adoptat un ton moderat în mesajul de la BREXIT. Liderul opoziţiei laburiste J.Corbyn, a spus că direcţia în care se va îndrepta Marea Britanie este încă necunoscută.
Articol de Radiojurnal, 01 Februarie 2020, 02:04
Brexit-ul care s-a consumat în urmă cu peste o oră a fost marcat în mod festiv printr-o numărătoare inversă proiectată pe Downing Street nr.10, sediul guvernului Regatului Unit.
Aflat la Londra, corespondentul RRA, Dan Vasiliu, spune că premierul britanic Boris Johnson a adoptat un ton moderat în mesajul transmis cu ocazia părăsirii Uniunii Europene.
Dan Vasiliu: Prim-ministrul s-a ferit să folosească cuvântul "Brexit", vorbind în schimb despre oportunităţile pe care le va avea Regatul Unit de acum încolo.
Boris Johnson:Părăsim Uniunea Europeană şi pentru multă lume acesta este un moment al speranţei, un moment despre care credeau că nu va apărea niciodată. Sunt mulţi care au acum un sentiment de anxietate şi simt că au pierdut ceva, dar mai există şi un al treilea grup, poate cel mai mare care începuse să-şi facă griji că toate aceste lupte politice nu se vor termina niciodată. Înţeleg toate aceste puncte de vedere şi misiunea mea în calitate de prim-ministru este să unesc această ţară pentru a putea merge împreună mai departe.
Corespondentul RRA, Dan Vasiliu, a mai transmis că liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, a declarat la rândul său că poziţia Marii Britanii în lume se va schimba, dar direcţia în care se va îndrepta rămâne încă necunoscută.
Dan Vasiliu: Jeremy Corbyn a precizat că Regatul Unit are opţiunea de a colabora cu alte naţiuni pentru a îmbunătăţi relaţiile comerciale şi drepturile cetăţenilor şi poate acţiona pentru a combate efectul schimbărilor climatice sau îşi poate compromite standardele şi principiile pentru a obţine un acord comercial cu Statele Unite.
Ieri, drapelul britanic, a fost retras de la instituţiile europene din Strasbourg şi Bruxelles, iar drapelul Uniunii Europene a fost coborât de pe sediul din Bruxelles al reprezentanţei diplomatice britanice pe lângă Uniunea Europeană.
De astăzi, Regatul Unit este considerat o ţară terţă. După Brexit, decis prin referendumul de la 23 iunie 2016 şi amânat de mai multe ori, urmează o perioadă de tranziţie care se va încheia pe 31 decembrie 2020, timp în care Londra şi Bruxellesul vor trebui să-şi negocieze relaţia viitoare, iar Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, chiar dacă nu va mai participa la procesul decizional al Uniunii.
Dintre cele 73 de mandate care au aparţinut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul vor fi păstrate pentru potenţiale extinderi în viitor.