Noul guvern grec trece prin "testul străzii"
Mitingul şi marşul tradiţional de comemorare a mişcării studenţeşti din 1973 împotriva dictaturii militare preiau, de această dată, şi mesajul de nemulţumire generală a populaţiei.
Articol de Mihaela Enache, 17 Noiembrie 2011, 14:57
La doar o zi după ce a primit votul de încredere al parlamentului de la Atena, noul guvern grec trebuie să treacă joi primul test al străzii.
Mitingul şi marşul tradiţional de comemorare a mişcării studenţeşti din 1973 împotriva dictaturii militare preiau, de această dată, şi mesajul de nemulţumire generală a populaţiei, care nu acceptă măsurile de austeritate impuse în ultimii doi ani, măsuri ce vor continua să fie aplicate şi probabil completate, conform mesajelor transmise de autorităţile naţionale şi europene.
Grupul de lucru pentru Grecia, constituit în cadrul Comisiei Europene, şi-a prezentat, joi, primul raport în care a evaluat stadiul derulării programului de asistenţă şi principalele lui direcţii: susţinerea activităţilor economice, eficientizarea sistemului de taxare, controlul cheltuielilor şi o reformă administrativă care să sprijine creşterea economică şi crearea locurilor de muncă.
Dincolo de detaliile tehnice, şeful grupului de lucru, Horst Reihenbach, a subliniat că autorităţile de la Atena primesc un ajutor important de la Bruxelles şi din partea unor importante instituţii internaţionale şi a concluzionat, pe un ton nu prea optimist, că sarcina pe care o au liderii eleni este extrem de dificilă:
"Grecia se confruntă cu provocări importante în toate domeniile pe care discutăm şi trebuie să le facă faţă într-o perioadă de criză severă, economică şi financiară. Reformele, din câte se ştie, sunt întotdeauna mai uşor de făcut când ai creştere economică, dar Grecia trebuie să reuşească acest lucru în vremuri foarte dificile", a declarat Horst Reihebach.
Pe lângă situaţia extrem de dificilă din punct de vedere economic şi financiar despre care vorbeşte, de la Bruxelles, şeful Grupului de lucru al Comisiei Europene pentru Grecia, Horst Reihenbach, se adaugă climatul social extrem de agitat, mai ales la Atena, unde au loc frecvent manifestaţii de protest.
Populaţia se teme de noi măsuri de austeritate
Cea programată joi este, în mod tradiţional, una de amploare, prin care se marchează începutul mişcării studenţeşti care a dus în anii '70 la răsturnarea regimului dictatorial militar.
Presa internaţională comentează că, în acest an, mitingul şi marşul prin capitala Greciei este un nou test pentru guvernul condus de Lucas Papademos, care a trecut, miercuri, cu succes, ce cel parlamentar, Legislativul acordându-i votul de încredere pentru continuarea programului de reforme care vizează salvarea ţării, aflată într-o adâncă criză generată de datoriile pe care le are statul.
Premierul elen vorbea, miercuri, în Parlament, despre aplicarea imediată a soluţiilor stabilite de liderii ţărilor din zona euro, într-un timp extrem de scurt în care, atrăgea el atenţia, nu există soluţii miraculoase.
În timp ce oficialii greci negociază cu reprezentanţi ai băncilor internaţionale care creditează modalităţi de ştergere a datoriilor, populaţia se teme de noi măsuri de austeritate, după ce, în ultima vreme, concedierile, tăierile de salarii şi supraimpozitarea au devenit obişnuinţă.
Grecii, însă, continuă să le conteste, iar autorităţile se tem că manifestaţiile de astăzi ar putea degenera în violenţe.
De altfel, în Atena, 7.000 de poliţişti au fost mobilizaţi.