Noul guvern britanic condus de Rishi Sunak anulează măsuri anterioare
Al treilea premier britanic în 50 de zile, Sunak, fost bancher şi ex-ministru de finanţe, preia conducerea cabinetului britanic pe fondul unei grave crize sociale.
Articol de Radiojurnal, 26 Octombrie 2022, 23:48
Noul guvern britanic, condus de Rishi Sunak, a luat astăzi prima sa decizie majoră de a amâna pentru jumătatea lunii noiembrie prezentarea unor măsuri bugetare foarte aşteptate pentru a pune capăt turbulenţelor financiare provocate de precedentul guvern.
Al treilea premier britanic în 50 de zile, Sunak, fost bancher şi ex-ministru de finanţe, preia conducerea cabinetului britanic pe fondul unei grave crize sociale provocate de creşterea preţurilor şi de inflaţie. Redactorul RRA, a realizat o sinteză pe acest subiect.
Pavel Ionescu: Contextul economic din Marea Britanie s-a deteriorat şi mai grav după perioada de criză sanitară, cu veniturile populaţiei intens afectate de preţurile în continuă creştere ale utilităţilor şi alimentelor de bază. Economia ţării s-a deteriorat şi mai mult după ce promisiunile nefinanţate de scăderi masive de impozite, făcute de precedentul premier Liz Truss, au declanşat grave turbulenţe pe pieţele financiare în luna septembrie şi au dus la devalorizarea lirei sterline şi la creşterea dobânzilor. Pentru a calma furtuna, experimentatul politician Jeremy Hunt, adus acum la cârma Ministerului Finanţelor, a anulat aproape toate măsurile anunţate anterior şi urma să prezinte lunea viitoare un plan bugetar menit în primul rând să dea asigurări cu privire la stabilitatea pe termen lung a finanţelor publice. Reconfirmat ieri în funcţie, Jeremy Hunt a anunţat după prima reuniune a noului guvern că s-a pus de acord cu Rishi Sunak ca, din raţiuni de prudenţă, această prezentare să fie amânată pentru 17 noiembrie. El a insistat că datoria ţării va scădea pe termen mediu şi a subliniat că noile planuri ale guvernului trebuie să se bazeze pe previziunile economice şi de finanţe publice cele mai precise cu putinţă. Pe fondul presiunilor opoziţiei laburiste de organizare a unor alegeri anticipate, noul prim-ministru britanic a avertizat de la primul său discurs, ieri, că vor fi necesare decizii dificile în faţa crizei economice şi a promis să repare erorile comise de predecesoarea sa, Liz Truss, care a rezistat în funcţie doar o lună şi jumătate. La prima sa sesiune de întrebări în Camera Comunelor, întrebat în legătură cu creşterea impozitelor pentru britanicii bogaţi, Rishi Sunak a insistat că măsurile pe care le va lua vor fi sustenabile financiar.
Rishi Sunak: Domnule preşedinte, am mai răspuns că va trebui să adoptăm măsuri care să refacă corectitudinea şi încrederea economică, iar colegul meu, ministrul de finanţe, a transmis într-o declaraţie că aceasta se va întâmpla în doar câteva săptămâni. Sunt fericit că partidul aflat în opoziţie a aflat acum că orice cheltuială trebuie plătită de undeva.
Pavel Ionescu: Opoziţia laburistă, cotată în sondaje cu o popularitate de 53% înaintea desemnării lui Rishi Sunak ca premier, faţă de 22% Partidul Conservator, reclamă în mod constant organizarea de alegeri parlamentare anticipate, înaintea termenului de la sfârşitul lui 2024 sau începutul lui 2025 şi a denunţat politica dusă de conservatorică că ar fi pus pe butuci economia ţării. 62% dintre alegătorii britanici doresc un astfel de scrutin, chiar înainte de finalul acestui an, însă noul premier a exclus întoarcerea la urne, care ar avea cu mare probabilitate consecinţe devastatoare pentru majoritatea conservatoare aflată la putere de 12 ani. Decizia de amânare a măsurilor bugetare a dus, pe termen scurt, la creşterea costurilor împrumuturilor britanice pe pieţele financiare, dar nu s-au mai repetat vânzările de obligaţiuni cauzate de panica provocată în septembrie de planul de reducere a impozitelor luat de Liz Truss, menţionează Reuters. Rishi Sunak preia o economie confruntată în prezent cu recesiunea, într-un moment în care Banca Angliei creşte ratele dobânzilor pentru a îmblânzi inflaţia care atinge două cifre. Creşterea economică scăzută şi sporirea costurilor îndatorării au amplificat presiunea asupra finanţelor publice ale ţării. Guvernul de la Londra pregăteşte reduceri de cheltuieli şi a anulat reducerile de impozite, asta în timp ce costul în creştere al creditelor ipotecare, al alimentelor, combustibilului şi încălzirii a restrâns multe bugete ale gospodăriilor. Fost ministru de finanţe în perioada pandemiei de COVID-19, Rishi Sunak a gestionat cheltuieli şi împrumuturi uriaşe pentru a menţine economia britanică în funcţiune. El a demisionat în vară, în semn de protest faţă de premierul de atunci, Boris Johnson, şi faţă de ceea ce a considerat reticenţa guvernului de a lua decizii dificile pentru a plăti factura pandemiei. Numirea sa acum ca lider al Partidului Conservator a fost larg salutată de investitori, care îl consideră pe Sunak şi pe noul ministru de finanţe Jeremy Hunt mai predispuşi decât fostul premier Liz Truss să plătească datoriile din finanţele publice ale Marii Britanii.