Noua Comisie Europeană, votată în Parlamentul European
Președintele noii comisii europene Jean Claude Juncker mizează pe o majoritate confortabilă în Parlamentul European, echipa sa urmând a-și începe mandatul pe 1 noiembrie.
22 Octombrie 2014, 13:38
UPDATE: Parlamentul European a votat componența comisiei Juncker cu 423 de voturi "pentru", 209 voturi "împotrivă" și 67 de abțineri, potrivit agențiilor de știri.
______________________________
La Strasbourg, Parlamentul European votează astăzi componenţa şi programul Comisiei Europene conduse de Jean Claude Juncker.
Fostul premier luxemburghez, care contează pe o majoritate confortabilă în Parlamentul European, şi-a asigurat sprijinul principalelor grupuri politice, după modificările de ultimă oră făcute în cadrul echipei şi este de aşteptat ca noul executiv comunitar să îşi înceapă mandatul oficial pe 1 noiembrie.
În discursul din Parlament, Juncker a cerut votul de învestitură, pentru a pune Europa din nou în mişcare, cu investiţii în locuri de muncă, creştere economică şi competitivitate.
Jean Claude Juncker şi-a propus să îi convingă pe eurodeputaţi de faptul că trebuie să voteze astăzi echipa sa şi de a-i lămuri în privinţa unor portofolii alocate unor comisari.
El a anunţat că portofoliul ungurului Tibor Navracsics a fost modificat, în urma mai multor contestaţii privind domeniul cetăţeniei.
Unii eurodeputaţi au spus că Ungaria are probleme legate de acest aspect, aşadar, Juncker i-a alocat lui Navracsics cultură, educaţie şi tineret, responsabilitatea pentru domeniul cetăţeniei va ajunge la comisarul Dimitris Avranopoulos.
În acelaşi timp, portofoliul prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans a fost lărgit.
"Investiții de 300 de miliarde de euro"
Legat de programul său, Juncker a insistat pe lansarea unui pachet de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a redresa economia.
În privinţa litigiilor între investitori şi stat, Juncker a spus că nu va accepta ca jurisdicţia instanţelor din statele membre să fie limitată de regimuri speciale pentru litigiile dintre investitori şi stat.
Juncker a amintit şi crizele internaţionale de la conflictele din Ucraina, Siria, Irak, până la epidemia de Ebola.
"Nu putem să ignorăm aceste crize care se acumulează şi nu o vom face", a spus Jean Claude Juncker.