"Norme stricte" de etichetare a alimentelor în Italia
Legea privind etichetarea a fost aprobată de Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor de la Roma după mai multe proteste ale producătorilor, agricultorilor şi consumatorilor italieni.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 19 Ianuarie 2011, 18:08
De miercuri, în Italia a devenit lege ca toate produsele alimentare să aibă eticheta cu originea exactă.
Legea se aplică în special în cazul roşiilor, al brânzeturilor, al cărnii şi al salamurilor.
Cine nu respectă noua normă riscă o sancţiune de până la 9.500 de euro.
Potrivit sondajelor, 97% dintre italieni consideră că este necesar să fie indicat locul de fabricaţie sau de provenienţă al componentelor din alimente.
Nu se mai admite astfel sucul de portocale cu etichetă cu imagini din Sicilia la un produs fabricat în Brazilia sau mozzarella cu etichetă de Bufala Campana, când e a fost făcută în Germania, sau brânză de oaie cu etichetă pe care apare imaginea munţilor Alpi italieni, când ea provine din Lituania.
Legea a fost aprobată de Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor de la Roma după mai multe proteste ale producătorilor, agricultorilor şi consumatorilor italieni.
Aceştia au cerut în special folosirea etichetelor care menţionează locul de provenienţă, pentru a apăra astfel produsele originale din Peninsulă.
Aceste proteste au apărut după ce pe piaţa italiană au fost găsite câteva mii de mozzarella de culoare albastră aduse din Germania şi după ce în anumite ţări din Europa de Est, inclusiv în România, s-au descoperit produse tradiţionale italieneşti contrafăcute.
Legea aprobată prevede ca pe noile etichete să fie indicată ţara de recoltare şi locul în care a fost prelucrat produsul, aşa cum trebuie specificat suplimentul cu ingrediente din organisme modificate genetic.
"De astăzi, italienii pot să cumpere produse fiind şi mai siguri în privinţa a ceea ce cumpără, deoarece vor şti de unde provin", a declarat ministrul agriculturii din Italia, Giancarlo Galan, comentând că legea etichetării este o normă inovatoare în UE, lege pe care va încerca să o susţină cât mai mult.