Noile sisteme de armament, "un pericol pentru stabilitate"
Preşedintele Rusiei a afirmat în discursul anual pe teme de politică internă şi externă că Rusia va răspunde "tuturor sfidărilor tehnologice cu care se va confrunta".
12 Decembrie 2013, 14:36
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a susţinut azi în Parlament discursul anual pe teme de politică internă şi externă.
Discursul a fost prilejuit de împlinirea a douăzeci de ani de la adoptarea Constituţiei Rusiei după destrămarea fostei Uniuni Sovietice.
În discursul său, preşedintele Putin le-a vorbit parlamentarilor şi altor oficialităţi ruse despre situaţia din Ucraina şi despre probleme economice ale Rusiei.
Rusia nu pretinde la titlul de super-putere, la hegemonie globală sau regională şi nu îşi impune nimănui protectoratul, nu încearcă să înveţe pe nimeni cum să trăiască, dar va urmări să fie un lider prin apărarea dreptului internaţional, al respectului faţă de suveranitatea naţională, independenţa şi identitatea popoarelor, a declarat în mesajul său către naţiune preşedintele rus, Vladimir Putin.
Pe de altă parte, el a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru stabilitatea şi echilibrul global de forţe, realizarea unor noi sisteme de armament, referindu-se la armele nucleare de mică putere sau sistemele hipersonice nenucleare de mare precizie, în speţă doctrina americană a loviturii globale fulgerătoare precum şi la dezvoltarea sistemului american global anti-rachetă, pe care Rusia, a spus Putin, îl consideră parte a sistemului strategic ofensiv american.
"Rusia va răspunde la toate sfidările politice şi tehnologice"
"Nimeni nu trebuie să îşi facă iluzii în legătură cu posibilitatea de a obţine superioritatea militară faţă de Rusia. Nu vom permite niciodată aşa ceva. Rusia va răspunde la toate aceste sfidări, atât politic, cât şi tehnologic", a spus Vladimir Putin.
Preşedintele rus a salutat evitarea operaţiunii militare externe care, alături de acordul privind armele chimice, răspunde intereselor Rusiei, inclusiv pentru că a permis o soluţie bazată pe dreptul internaţional, raţiune şi logică a păcii.
Preşedintele rus a salutat acordul privind programul nuclear iranian, declarând că Rusia susţine identificarea unei soluţii care să garanteze dreptul Iranului la energia nucleară paşnică şi securitatea tuturor ţărilor din regiune, inclusiv securitatea Israelului.