Noi reguli pentru programul "Work and Travel"
Prin programul "Work and Travel", în fiecare an ajung în SUA aproape 100 de mii de studenţi străini printre care şi tineri români.
11 Mai 2012, 18:49
Studenţii care lucrează pe perioada verii în Statele Unite trebuie să ştie că autorităţile americane au făcut schimbări importante în programul "Work and Travel".
Modificările sunt menite să-i protejeze pe tineri de o serie de abuzuri care ar decurge din angajarea lor în anumite domenii, precum construcţiile şi agricultura, spun reprezentanţii Departamentului de Stat.
Peste 130.000 de studenţi merg, în fiecare vară, în Statele Unite să lucreze şi mulţi dintre ei se plâng că sunt victime ale angajatorilor rău intenţionaţi, care fie nu le asigură locuri de muncă decente, fie îi angajează în slujbe fictive.
Modificările au fost făcute după ce mai multe situaţii din ultimii ani au arătat că programul "Work and Travel" nu mai e în totalitate ceea ce a fost gândit să fie, adică o şansă pentru studenţii străini de a munci, de a călători şi a lega prietenii în SUA, descoperind în acest fel cultura americană.
Jurnaliştii de la agenţia Associated Press amintesc de unele cazuri pe care le-au descoperit în urmă cu doi ani: câţiva participanţi la un program lucrau în cluburi de striptease, uneori chiar fiind forţaţi să facă asta, în timp ce alţi tineri s-au plâns de condiţiile de muncă şi de trai foarte dure.
Prin programul "Summer Work and Travel", în fiecare an ajung în SUA aproape 100.000 de studenţi străini printre care şi tineri români.
Pentru mulţi este o experienţă fericită, pentru alţii nu. Printre ei, în anul 2006 s-a aflat şi un student din Bucureşti, care doreşte să-şi păstreze anonimatul.
A muncit în statul Alaska, la curăţat peşte. Spune că a fost atras de banii pe care putea să-i câştige, condiţiile de muncă însă i-au testat limitele.
"În contract scria că, în medie, se lucrează între 90 şi 104 ore pe săptămână, ceea ce înseamnă undeva între 12 şi 15 ore pe zi. Iar motivul pentru care am fost concediat a fost că nu puneam overtime, overtime însemnând peste cele 15 ore pe zi", povesteşte studentul din Bucureşti..
Citaţi de agenţia Associated Press, reprezentanţi ai Departamentului de Stat admit că partea legată de muncă a ajuns să pună în umbră obiectivele culturale ale programului.
Ca urmare, printre regulile intrate în vigoare imediat se află interdicţia pentru studenţii străini de a lucra în locuri de muncă al căror program principal de funcţionare este noaptea.
Noile măsuri interzic sponsorilor să plătească angajatorii din SUA pentru a primi participanţi la program.
De asemenea, de la 1 noimebrie anul acesta, studenţii din programul "Work and Travel" nu vor mai avea voie să muncească în construcţii, agricultură sau industrie.