Noi reguli pentru obţinerea cetăţeniei franceze
Începând cu 2012, cei care vor să obţină cetăţenia franceză vor trebui să cunoască mai bine limba franceză, dar şi istoria şi cultura Franţei. Noile drepturi şi obligaţii vor fi cuprinse într-o cartă.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 16 Noiembrie 2011, 13:02
Franţa aprobă, în fiecare an, în jur de 100 de mii de cereri de dobândire a naţionalităţii franceze.
Numărul e posibil să nu scadă simţitor, aşa cum cred autorităţile, în ciuda deciziei ministerului de interne de a înăspri condiţiile cerute pentru acordarea cetăţeniei.
Începând cu 2012, candidaţii vor trebui să facă dovadă unei mai bune cunoaşteri a limbii franceze, dar şi a istoriei şi a culturii Franţei.
Odată testele de limbă, cultură şi istorie franceză trecute, pentru obţinerea naturalizării, candidaţii vor trebui să semneze şi o cartă a drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor francezi.
"A obţine naţionalitatea franceză este o decizie care va angajează şi îi angajează, în egală măsură, pe descendenţii dumneavoastră", este scris în preambulul cartei.
"Pentru dumneavoastă şi pentru urmaşii dumneavoastră, ţara pe care o adoptaţi va deveni a dumneavoastră, cu istoria, principiile şi valorile ei", mai este scris în cartă.
Explicitând aceste principii, carta precizează că decizia de a deveni cetăţean francez nu echivalează cu un simplu demers administrativ, ci trebuie să fie rezultatul unei importante şi îndelungate reflecţii.
Deşi are un caracter simbolic, carta reaminteşte că este necesară o bună cunoaştere a limbii franceze, echivalentă cu perioadă de şcolaritate obligatorie, o cultură generală şi cunoştinţe de istorie de bază, precum şi obligaţia de a nu se prevala, pe teritoriul Franţei, de o altă naţionalitate decât cea franceză.
În plus, orice persoană care devine cetăţean al Franţei se angajează să contribuie la apărarea şi coeziunea naţiunii şi, potrivit capacităţilor sale financiare, la cheltuielile statului prin plată impozitelor directe, indirecte sau a cotizaţiilor sociale.
În cazul în care, se sustrage obligaţiilor sale sau se dedă unor acte contrare intereselor fundamentale ale Franţei, persoanei respective îi poate fi retrasă cetăţenia.
Textul a fost remis ministrului de interne, Claude Gueant, de Înaltul Consiliu pentru Integrare şi, înainte de a fi adoptat prin decret, urmează să fie aprobat de Consiliul de Stat.
Carta drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor francezi va fi aplicată începând din luna ianuarie.