Noi măsuri de gestionare a epidemiei cu coronavirus în Franţa
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Septembrie 2020, 12:19
În Franța autoritățile au decis în Consiliul de Apărare și Securitate Sanitară noi măsuri de gestionare a epidemiei cu coronavirus, după ce, în ultimele două săptămâni, au apărut semne de revigorare a circulației virusului: creșterea zilnică a numărului de cazuri noi, precum și a numărului de internări.
Potrivit datelor publicate în această seară, aproximativ 9.500 de persoane au avut teste pozitive în ultimele 24 de ore, peste 700 de focare sunt active în acest moment, dintre care 100 noi au fost raportate astăzi.
Reporter: Daniela Coman - Premierul Jean Castex a anunțat că 42 din cele 96 de departamente ale țării sunt clasate roșii, unde virusul circulă activ cu situații preocupante la Marsilia și Bordeaux. Premierul a dat mână liberă prefecților să ia măsuri adaptate în funcție de gravitatea situației privind obligativitatea măștii, interzicerea sau limitarea adunărilor și evenimentelor publice, restrângerea programului restaurantelor, fără să mai aștepte indicații de la Paris. El a cerut din nou ca populația să respecte regulile.
Jean Castex: Fac astăzi un apel solemn la simțul de responsabilitate al fiecăruia dintre dumneavoastră. Nu vom reuși să oprim această revenire a epidemiei decât dacă suntem toți vigilenți și solidari. Pentru câteva luni încă trebuie să dăm dovadă de un civism exigent. Ziua de mâine depinde de fiecare dintre noi.
Reporter: Consiliul de Apărare a decis reducerea perioadei de izolare la domiciliu pentru cei depistați pozitiv de la 14 zile, cât este în prezent, la șapte zile, întrucât s-a constatat că, în primele cinci zile după apariția simptomelor, cei infectați sunt foarte contagioși, iar, ulterior, contagiozitatea scade semnificativ.
De asemenea, va fi reorganizată testarea, având prioritate cei care prezintă simptome, cazurile contact, personalul medical și cel din căminele pentru vârstnici.
Întrucât testele sunt gratuite, sunt destui care abuzează și cer să fie testați foarte des, aglomerând laboratoarele.
Nivelul de testare în Franța a depășit un milion de teste pe săptămână, iar obiectivul următor este de 1,5 milioane.
(RS)