Nicolas Sarkozy, "tot mai nepopular" printre francezi
Potrivit unui sondaj, 72% din francezi nu au încredere deloc în preşedintele lor. Reforma sistemului de pensii este un motiv pentru care francezii spun că şi-au pierdut încrederea în şeful statului.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 01 Octombrie 2010, 18:48
Preşedintele Franţei este în continuă scădere de popularitate, potrivit unui recent sondaj de opinie care îl cotează cu un nivel record de neîncredere în rândul electoratului.
Datele strânse de unul din cele mai importante institute franceze de marketing arată însă că aproape toţi liderii politici sunt în scădere, sau în cel mai bun caz stagnează în cotele de simpatie.
Nici discursul din ultima vreme privind ordinea publică şi securitatea internă a ţării, nici expulzările de romi nu l-au făcut pe Nicolas Sarkozy să câştige simpatia cetăţenilor lui, comentează presa franceză de astăzi, bazându-se pe rezultatele celui mai recent sondaj de opnie dat publicităţii.
Pentru luna octombrie doar 26% din francezi au încredere totală în preşedintele lor, în timp ce 72% nu au încredere deloc.
O analiză în detaliu a respectivului sondaj arată că, în contextul înăspririi discursului securitar, Nicolas Sarkozy a câştigat patru puncte din partea simpatizanţilor Frontului Naţional, formaţiune de extremă dreapta.
Nu puţini au fost, de altfel, cei care au comentat că recentele decizii ale preşedintelui francez ar avea drept scop cucerirea acestui electorat, în perspectiva viitorului scrutin prezidenţial din 2012. Acelaşi Nicolas Sarkozy a pierdut în schimb 2% din simpatia admiratorilor partidului său de dreapta.
Promisiunile electorale "nu se regăsesc în fapte"
Edouard Lecerf, directorul TNS SOFRES care a realizat sondajul de opinie a declarat că nu doar discursul asupra securităţii sau a felului în care aceasta trebuie abordată explică scăderea în sondaje.
"Există o evoluţie cu mult mai profundă a opiniei publice, care datează mai de mult. La vremea alegerilor, a campaniei prezidenţiale, Nicolas Sarkozy a promis schimbarea, ruptura faţă de trecut, or la ora actuală, într-o fază de criză economică şi morală într-o oarecare măsură, această noţiune de schimbare, de ruptură, nu există, sau apare drept un discurs care nu se regăseşte în fapte" a declarat Edouard Lecerf.
Acesta mai spune că discursul asupra insecurităţii, acţiunile care îl însoţesc pot fi decriptate ca reprezentând o modalitate de a acţiona, fără însă ca francezii să perceapă acest lucru. De aici şi această impopularitate.
Impopulara reformă a sistemului de pensii care prevede prelungirea vârstei minime legale de pensionare face şi ea ca Nicolas Sarkozy, dar şi premierul său Francois Fillon, să scadă în sondaje, conform lui Edouard Lecerf.
Socialiştii din opoziţie nu profită de pe urma acestei situaţii şi îşi văd şi ei cota de popularitate scăzând în proporţii pe alocuri superioare celor ale politicienilor la putere.
Slabă consolare, comentează "Le Figaro", pentru aceştia din urmă cu numai câteva săptămâni înaintea unei remanieri guvernamentale care ar urma să inaugureze ultima fază a cincinalului prezidenţial.
La întrebarea pe care din personalităţile politice o vedeţi jucând un rol important în lunile sau anii următori, francezii îl plasează pe primul loc pe actualul director general al FMI, pe Dominique Strauss-Kahn, posibil candidat al stângii la alegerile prezidenţiale.