Nevoia de locuri de muncă, "o problemă globală"
În lume există aproximativ 200 de milioane de şomeri, iar rata şomajului a atins cote alarmante chiar şi în ţări dezvoltate cum sunt Grecia sau Spania.
Articol de Sergiu Şteţ, 15 Ianuarie 2013, 15:23
Nevoia de locuri de muncă este o problemă globală în acest moment.
În lume există aproximativ 200 de milioane de şomeri, iar rata şomajului a atins cote alarmante chiar şi în ţări dezvoltate cum sunt Grecia sau Spania.
Principala recomandare cuprinsă într-un studiu realizat de International Finance Corporation, divizia de investiţii a Bancii Mondiale, este ca autorităţile să ofere condiţii mai bune pentru ca sectorul privat să poată crea mai multe locuri de muncă.
Studiul realizat de divizia de investiţii a Bancii Mondiale, IFC, indică faptul că peste 90% dintre angajaţi lucrează în mediul privat.
Pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă, guvernele şi instituţiile financiare ar trebui să reducă obstacolele cu care se confruntă mediul privat.
Realizatorii studiului au ajuns la concluzia că dificultăţile cu care se confruntă firmele sunt climatul investiţional, accesul la finanţare, calitatea infrastructurii, calificarea forţei de muncă şi instabilitatea politică.
Cel mai important factor care influenţează crearea locurilor de muncă, în proporţie de aproape 50, este climatul investiţional, se arată în studiul IFC.
Acesta ar trebui îmbunătăţit de guvernele care vor să sprijine scăderea şomajului.
Climatul investiţional este influenţat de nivelul taxelor şi impozitelor, corupţie, legislaţia din domeniul muncii, costuri administrative sau bariere tarifare vamale.
În clasamentul referitor la mediul de afaceri, publicat în toamnă de Banca Mondială, România ocupa locul 72, din 185 de ţări.
În ceea ce priveste şomajul, conform INS, la sfârşitul lunii noiembrie, în România erau 675.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă.
Rata estimată a şomajului a fost de 6,7%, puţin peste jumătate din rata şomajului de 11,8% înregistrată în zona euro, cu recorduri istorice, precum în Spania, peste 25% sau în Grecia, aproape 27%, cu perspective de a atinge rapid o rată a şomajului de 30%.