"Nereguli" la alegerile din Rusia
Observatorii internaţionali au remarcat că cele mai multe nereguli s-au înregistrat după închiderea urnelor, la numărătoarea voturilor şi manipularea buletinelor de vot.
05 Decembrie 2011, 17:43
Acuzaţii de nereguli din partea observatorilor, a organizaţiile neguvernamentale şi a opoziţiei în urma alegerilor legislative din Rusia, câştigate de Partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin.
Observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa vorbesc de probleme la numărarea voturilor.
ONG-urile spun că ar fi primit 1.500 de semnalizări de nereguli în timp ce Partidul Comunist acuză fraude masive şi sistematice, iar lideri ai opoziţiei cer anularea alegerilor.
O singură organizaţie neguvernamentală rusească, care a monitorizat aceste alegeri, Asociaţia Golos, este specializată în urmărirea proceselor electorale şi s-a remarcat în ultimele zile prin faptul că a fost supusă unor puternice presiuni din partea autorităţilor.
Luni, ea şi-a prezentat concluziile bazate pe rapoartele corespondenţilor săi, cu menţiunea expresă că e vorba de semnalări ale anumitor nereguli sau chiar fraude şi tentative de fraude din diverse regiuni, dar nu este vorba de fapte confirmate - a spus această organizaţie.
Probleme privid observatorii
Principalele nereguli vizează, în primul rând, accesul observatorilor la secţiile de vot.
Unii au fost goniţi, alţii nu au fost lăsaţi nici măcar să intre. Sunt probleme cu listele electorale, probleme tehnice legate de modul în care au fost deschise şi manipulate urnele de vot şi foarte multe probleme legate de modul în care s-a făcut numărătoarea voturilor, unde nu s-au respectat procedurile ceea ce a creat suspiciuni că acest rezultat a fost fraudat, potrivit asociaţiei.
Însumând toate aceste observaţii, reprezentanţii Golos afirmă că, pe ansamblul Rusiei, alegerile, pe de o parte, au confirmat trendul în scădere al Rusiei Unite, care a obţinut un procent de 49,5% în acest moment, conform datelor Comisiei Electorale Centrale.
Însă, ţinând cont de aceste posibile fraude şi nereguli electorale, în realitate, afirmă reprezentanţii asociaţiei, procentul obţinut este mai mic cu zece, poate 15%, ceea ce ar reflecta realitatea.
Reprezentanţii asociaţiei mai mai spun că un asemenea procent s-a înregistrat în regiuni unde resursa administrativă, adică controlul autorităţilor asupra vieţii politice din regiune, asupra procedurilor de vot, a Comisiei Electorale a fost mult mai mic şi unde Rusia Unită a înregistrat procente mai mici.
"Restricţionare" a concurenţei politice
În ceea ce priveşte observatorii internaţionali, din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a Oficiului pentru Drepturile Omului, a OSCE şi Adunării Parlamentare a OSCE, această concluzie a fost formulată în termeni foarte diplomatici.
Concluzia indirectă este că alegerile nu au corespuns în totalitate standardelor acestor organizaţii, însă cauzele principale sunt văzute nu atât la nivelul procedurilor pentru că, tehnic vorbind, alegerile au fost organizate bine, ci la nivel politic.
În primul rând, s-a remarcat convergenţa statului cu partidul de guvernământ, restricţionarea concurenţei politice, lipsa de independenţă a comisiilor electorale, lipsa de obiectivitate a mass-mediei, mai ales a celei controlate de stat, intervenţii directe ale autorităţilor în procesul electoral.
Observatorii internaţionali au remarcat că cele mai multe nereguli s-au înregistrat după închiderea urnelor, la numărătoarea voturilor şi manipularea în acest moment a buletinelor de vot.