Nemţii "nu au încredere" în moneda unică europeană
Majoritatea germanilor au din ce în ce mai puţină încredere în moneda unică europeană, pe care o fac responsabilă de criza gravă a economiei Greciei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 26 Iunie 2011, 12:59
Majoritatea germanilor au din ce în ce mai puţină încredere în moneda unică europeană, pe care o fac responsabilă de criza gravă a economiei Greciei.
Aproximativ 71 la sută dintre germanii intervievaţi au spus că au puţină încredere sau deloc în euro, în timp ce doar 19 la sută au spus că au, în continuare, mare încredere - relevă sondajul publicat azi de ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Analiştii constată că numărul scepticilor germani este în creştere, unul dintre motive fiind tocmai problemele cu care se confruntă în prezent grecii. Mulţi germani consideră că au fost nevoiţi să strângă destul de tare cureaua pentru ca ţara lor să fie performantă.
De aceea, ei nu înţeleg acum de ce trebuie să ajute alte ţări care nu au făcut acelaşi efort, având în vedere că Germania este cel mai important contributor la bugetul Uniunii Europene.
Pe de altă parte, directorul general al puternicei Federaţii Germane a Băncilor Private a dat asigurări că băncile îşi vor aduce contribuţia la noul ajutor al ţărilor din zona euro pentru Grecia, aşa cum a cerut insistent guvernul de la Berlin.
Grecii trebuie să întreprindă, în schimb, tot ceea ce le stă în putinţă pentru a ieşi din grava criză actuală, a insistat bancherul german. Şi Franţa a anunţat, în urmă cu două zile, că băncile şi companiile de asigurări franceze sunt gata să participe la noul plan de ajutor pentru Grecia, aflată în pericol de faliment din cauza unei datorii externe de aproape 170 la sută din PIB.
Guvernul grec, remaniat săptămâna trecută, a obţinut un vot de încredere din partea parlamentului, iar următoarea încercare este apobarea şi punerea în aplicare a unui nou plan de austeritate, cerut de Uniunea Europeană şi FMI, dar contestat în stradă de populaţie.
Directorul interimar al FMI, John Lipsky, a avertizat Atena, la rândul său, că împrumutul obţinut de la FMI NU poate salva singur ţara de la faliment şi că guvernul trebuie să-l utilizeze ca pe un sprijin pentru a face economia mai eficientă.