Negocieri pentru majoritate parlamentară în Republica Moldova
În urma alegerilor legislative din Republica Moldova niciun partid nu a obţinut majoritatea parlamentară, astfel încât pentru formarea guvernului şi alegerea unui preşedinte va fi nevoie de o coaliţie.
Articol de Cătălin Gomboş, 30 Noiembrie 2010, 09:53
Niciun partid din Republica Moldova nu a obţinut majoritatea în alegerile legislative de duminică, astfel încât, pentru formarea guvernului şi alegerea unui preşedinte al ţării, va fi nevoie de o coaliţie.
Rezultatele anunţate de Comisia Electorală de la Chişinău arată că Partidul Comuniştilor ar urma să dispună de 42 de mandate din cele 101 ale parlamentului.
Urmează liberal-democraţii premierului Vlad Filat, cu 32 de mandate, Partidul Democrat, cu 15, şi Partidul Liberal, cu 12.
Negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare ar putea avea loc la Chişinău începând chiar de marţi, potrivit declaraţiilor făcute de liderul liberal-democrat, Vlad Filat, şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov.
Cele patru formaţiuni, reprezentate în parlamentul nou ales, şi-au exprimat deja opţiunile.
Astfel, liberal-democraţii au respins o posibilă alianţă cu Partidul Comuniştilor, iar liberalii şi-au exprimat, prin preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, opţiunea pentru păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană.
Partidul Democrat, pe de altă parte, este dispus să negocieze şi cu Partidul Comuniştilor, iar aceştia din urmă s-au pronunţat, prin Vladimir Voronin, pentru o coaliţie de guvernământ formată din două partide şi au nominalizat ca parteneri pe democraţi.
Niciuna dintre cele două variante nu ar garanta însă alegerea preşedintelui pentru care sunt necesare 61 de voturi.
Alianţa pentru Integrare Europeană ar avea 59 de mandate, iar Alianţa PCRM-PD, 57, cu 42 de mandate aparţinându-le comuniştilor.
Prima dintre cele două variante pare mai plauzibilă, pe de o parte, pentru că democraţii au spus că preferă păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană, iar, pe de altă parte, pentru că experienţele anterioare arată că partidele care se aliază cu PCRM se compromit şi îşi pierd rapid electoratul.
În cazul celei de-a doua variante - menţinerea Alianţei pentru Integrare Europeană - negocierile pentru distribuirea principalelor funcţii în stat şi în guvern se anunţă a fi foarte dure, în condiţiile în care, pe de o parte, democraţii şi liberalii s-au arătat nemulţumiţi de actuala configuraţie, iar, pe de altă parte, PDLM, ca partid care a obţinut mai multe voturi decât celelalte două la un loc, ar putea să aibă la rândul său pretenţii sporite.