Negocieri pentru formarea guvernului în Polonia
Platforma Civică a premierului Donald Tusk are nevoie de 25 de mandate pentru o majoritate simplă, care să decidă configuraţia guvernului.
10 Octombrie 2011, 15:17
În Polonia, se aşteaptă luni să înceapă negocierile pentru formarea guvernului, în condiţiile în care liberalii, aflaţi la putere, nu au obţinut majoritatea la alegerile legislative de duminică decât în Senat.
Camera parlamentară care decide formarea guvernului este Seimul, unde Platforma Civică a premierului Donald Tusk are nevoie de 25 de mandate pentru o majoritate simplă, care să decidă configuraţia guvernului.
Nu este exclusă nicio alianţă pe care să o formeze şeful opoziţiei, Jaroslaw Kaczynski, situat cu nouă procente în urma partidului de guvernământ.
Concluzia acestor alegeri este că polonezii au votat masiv cu dreapta: cu liberalii lui Donald Tusk de la putere, un alt mare partid de dreapta, condus de Jaroslaw Kaczynski, apoi cu o mişcare a unui fost liberal, care are un program îndrăzneţ de legalizare a drogurilor sau a căsătoriilor de acelaşi sex şi care este împotriva bisericii, situat pe un foarte bun loc trei şi în Senat şi în Seim, cu ţărăniştii, aliaţii de acum ai actualului guvern.
Deşi nemulţumiţi de neîndeplinirea promisiunilor de bunăstare ale guvernului Tusk, de creştere a taxelor şi a datoriilor Poloniei, care se văd pe un ceas uriaş din mijlocul oraşului, motiv pentru care teama de recesiune este din ce în ce mai mare, polonezii nu s-au îndreptat către social-democraţi, care au obţinut ultimul loc în Seim şi niciun loc în Senat.
Polonezii au sancţionat partidul de guvernământ
Polonezii au sancţionat totuşi partidul de guvernământ dându-i 39% din voturi în seimul care decide formarea guvernului şi obligându-l luni să caute aliaţi pentru o coaliţie.
"Cred că o mare parte din polonezi sunt nemulţumiţi de faptul că Platforma Civică a venit la putere cu sloganuri de miracole economice, creşterea nivelului de trai pentru fiecare cetăţean, realizări în toate domeniile, sănătate, transporturi, infrastructură şi nu şi-a îndeplinit obiectivele", a declarat directorul Secţiei de politică internă de la ziarul "Rzeczpospolita Republika", Piotr Gociek.
Directorul Secţiei de politică internă de la ziarul "Rzeczpospolita Republika" susţine că sunt persoane care îşi amintesc cum în 2005 fraţii Kaczynski au câştigat şi parlamentarele şi prezidenţialele cu sloganul "Polonia solidară", iar acum speră la acelaşi lucru, adică bunăstare pentru toate categoriile sociale, inclusiv pentru cele mai sărace.
Din electoratul Partidului Dreptate şi Justiţie condus de Jaroslaw Kaczinski mai fac parte aşa-numiţii apărători ai Crucii, cei care protestează continuu în faţa Palatului Prezidenţial, dar în special pe fiecare 10 ale lunii.
După data de 10 aprilie 2010, când s-a prăbuşit la Smolensk avionul cu fostul preşedinte, prima doamnă şi 95 de oficiali, crucea simplă şi înaltă în memoria victimelor tragediei aviatice a fost desfiinţată.
De aceea, ei sunt prezenţi şi acum, pe un frig pătrunzător şi vin în fiecare seară cu o cruce mobilă, fotografii ale celor decedaţi şi lumânări, cerând demisia lui Donald Tusk, a ministrului de interne şi a altor oficiali care şi-au asumat că o parte din vina accidentului aviativ aparţine şi piloţilor polonezi, nu numai părţii ruse.
Luni, ei au venit şi cu speranţa că până la urmă Jaroslaw Kaczynski va prelua din nou puterea, dar mai este de aşteptat până la o concluzie în privinţa formării guvernului.