Negocieri încheiate la Copenhaga
Summit-ul de la Copenhaga privind schimbările climatice s-a încheiat cu rezultate sub aşteptări.
Articol de Bogdan Mihai, 19 Decembrie 2009, 10:24
Summitul de la Copenhaga privind schimbările climatice s-a încheiat cu rezultate sub aşteptări. Potrivit unora dintre participanţi, reuniunea reprezintă totuşi un pas înainte, atât timp cât au fost convenite anumite măsuri de limitare a încălzirii climei.
Negocierile s-au prelungit mult după ora stabilită pentru încheierea lucrărilor, într-o atmosferă tensionată, liderii mondiali încercând cu disperare să ajungă la un acord.
O înţelegere importantă vizând supravegherea emisiilor de gaze şi a efectului de seră, însă insuficientă, a fost stabilită între SUA şi China, precum şi alte ţări-cheie: India, Brazilia şi Africa de Sud.
Preşedintele SUA Barack Obama a afirmat că acordul, convenit cu patru dintre cele mai importante ţări în curs de dezvoltare, care sunt sau vor deveni surse importante de poluare, poate sta la baza acţiunilor la nivel mondial în anii care vin.
"Nu am progresat uşor, şi ştim că numai progresul de acum nu ajunge. Privind înainte, vom începe să clădim pornind de la premizele create acum, ca să ne asigurăm că acţiunile la nivel mondial pentru reducerea emisiilor de gaze vor fi susţinute şi eficiente pe timp îndelungat. Am parcurs un drum lung, dar mai avem mult de mers", a subliniat preşedintele Barack Obama.
De asemenea, s-a convenit luarea unor măsuri care să limiteze încălzirea climatică la două grade Celsius şi acordarea unui ajutor anual de 100 de miliarde de dolari ţărilor sărace, pentru dezvoltarea unor industrii mai puţin poluante.
Oficialii prezenţi la summit au recunoscut însă că nicio ţară nu este pe deplin mulţumită de acordul convenit, dar este vorba de un pas înainte de importanţă istorică.
Acordul este departe de a fixa detaliile unui protocol care să îl înlocuiască pe cel de la Kyoto. Multe decizii dificile, cum sunt modalităţile prin care vor fi limitate emisiile de dioxid de carbon şi prin care vor fi strânse fondurile, au fost amânate pentru 2010.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a subliniat că înţelegerea la care s-a ajuns nu este pe măsura aşteptărilor Uniunii Europene.
"Trebuie să fim oneşti atunci când analizăm acest rezultat, există părţi bune şi părţi mai puţin bune; nu îmi voi ascunde dezamăgirea de a nu se fi ajuns la un acord în ceea ce priveşte obligativitatea protejării mediului înconjurător sau excluderea acestei chestiuni într-un viitor acord. Privind acest subiect prin prisma acordului întocmit astăzi, tratatul este departe de a fi pe măsura aşteptărilor noastre", a declarat José Manuel Barroso.