"Negocieri dificile" pentru noul executiv italian
Liderul coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, negociază cu reprezentanţii celorlalte partide parlamentare pentru a obţine votul de încredere al noului guvern.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 26 Martie 2013, 10:59
În Italia, liderul coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, se află în negocieri cu reprezentanţii celorlalte partide parlamentare pentru a vedea dacă va putea obţine un vot de încredere pentru noul executiv, pe care ar vrea să îl formeze până la sfârşitul acestei săptămâni.
Imediat cum a fost desemnat de preşedintele Italiei, Georgio Napolitano, să formeze noul executiv, liderul coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, a început tratativele, conştient fiind că nu-i va fi deloc uşor să-şi atingă scopul.
Înainte de a fi desemnat, Bersani a promis că va scoate ţara din criză.
Liderul coaliţiei de centru-stânga contează pe susţinerea mişcării populiste "Cinci Stele" şi exclude în continuare orice fel de colaborare cu formaţiunea politică a lui Silvio Berlusconi, PdL - Poporul Libertăţii, care la alegerile s-a clasificat pe locul doi.
În a treia zi de negocieri, Pier Luigi Bersani a avut discuţii cu reprezentanţii principalilor sindicate din Peninsulă, care nu vor să iasă din nou la vot şi care solicită eliminarea taxei pe prima casă, locuri de muncă pentru şomeri şi un guvern care să oprească criza şi degradarea Italiei şi să se ocupe de o economie adevărată în ţară.
Întreprinderea se anunţă foarte dificilă
De marţi, însă, începe perioada cea mai grea pentru Bersani: negocierile cu liderii principalilor formaţiuni politice.
În contextul în care Mişcarea "Cinci Stele" respinge orice formă de alianţă cu forţele de stânga, misiunea lui Bersani devine una extrem de dificilă.
De partea cealaltă, Silvio Berlusconi este tot mai indignat de faptul că se evită dialogul cu formaţiunea sa politică.
În cadrul unui interviu acordat luni dimineaţă la televiziunea Canale 5, Berlusconi, care încă nu s-a decis dacă va participa sau nu personal la negocierile dintre cele două coaliţii, a subliniat că din partea lor nu va fi niciodată acceptat un guvern format din Partidul Democrat şi reprezentanţi ai Mişcării populiste "Cinci Stele".
Silvio Berlusconi pune condiţii
Pentru a acorda sprijin unui eventual guvern condus de şeful stângii italiene, Pier Luigi Bersani, Berlusconi are şi două condiţii.
"Noi cerem un guvern care să includă şi partidul nostru PdL şi mai solicităm ca viitorul şef al statului italian să fie un moderat şi nu unul de stânga, dat fiind că ultimii au fost de stânga", a declarat Silvio Berlusconi.
"Stânga a ocupat deja toate posturile, numind din nou un preşedinte al Senatului, Pietro Grasso, şi un nou preşedinte la Camera Deputaţilor, Laura Boldrini.
"Dacă Bersani va pretinde să facă acelaşi lucru desemnând o personalitate de stânga şi ca preşedinte al ţării noi, cu senatorii noştri, suntem 100 în Senat şi 100 la Camera Deputaţilor, vom bloca lucrările Senatului, vom bloca întregul parlament şi vom continua să protestăm în toate pieţele din Italia, deoarece acest lucru ar însemna o adevărată lovitură de forţă din partea stângii", a mai spus Silvio Berlusconi.
În cazul în care liderul Partidului Democrat nu va reuşi să formeze un guvern, se preconizează noi alegeri generale, probabil în toamna anului 2013.