NATO va întări cooperarea cu UE în ceea ce priveşte apărarea cibernetică
Miniştrii Apărării din ţările NATO şi-au încheiat ieri, reuniunea de două zile de la Bruxelles dedicată întăririi cooperării dintre Alianţă şi Uniunea Europeană
Articol de Amalia Bojescu, 05 Octombrie 2018, 00:55
Miniştrii apărării reuniţi la Bruxelles au evaluat stadiul implementării posturii de descurajare şi apărare a NATO, ca răspuns la instabilitatea din Orientul Mijlociu şi Africa, dar şi în contextul ameninţării militare a Rusiei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara că există un sentiment reînnoit, de urgenţă, ca toţi aliaţii să investească în apărare, fiind al patrulea an consecutiv de creştere a cheltuielilor pentru acest buget.
Descurajarea şi apărarea NATO include capacităţile convenţionale, apărarea cibernetică şi împotriva rachetelor, dar şi dimensiunea nucleară. În acest context, aliaţii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare.
Spunea Jens Stoltenberg că acest acord de referinţă, care elimină o întreagă categorie de arme, este în pericol, din cauza acţiunilor Rusiei, care, după ani de negare, a recunoscut recent existenţa unui nou sistem de rachete, a precizat secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg: "Acest sistem este destabilizator, este un risc serios pentru securitatea noastră. Aliaţii sunt de acord că Rusia nu a fost transparentă şi refuză să ofere răspunsuri credibile. Cea mai plauzibilă evaluare este că Rusia încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare. Cerem Rusiei să răspundă la preocupările noastre".
Mai îngrijorător este faptul că acest lucru este parte a unui comportament care durează de mai mulţi ani, a adăugat Jens Stoltenberg.
În cadrul Ministerialei NATO de la Bruxelles, Olanda a informat miniştrii apărării cu privire la avizarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga, printr-o operaţiune cibernetică ostilă atribuită Moscovei. Operaţiunea a fost efectuată de serviciul militar rus de informaţii, dar a fost întreruptă de serviciile de informaţii din Olanda, în parteneriat cu Regatul Unit.
În plus, Regatul Unit a identificat serviciul de informaţii rus ca fiind în spatele a numeroase alte atacuri cibernetice din întreaga lume - a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a adăugat că aceste atacuri au afectat cetăţenii din mai multe ţări, inclusiv Rusia, şi au dus la costuri economice enorme.
Jens Stoltenberg: "Rusia trebuie să oprească acest model de comportament nesăbuit, inclusiv utilizarea forţei împotriva vecinilor săi, încercarea de a interveni în procesele electorale, dezinformarea şi campaniile pe scară largă. Ca răspuns, NATO va continua să îşi consolideze apărarea şi descurajarea în domeniul cibernetic.
Facem progrese semnificative, prin configurarea unui centru de operaţiuni cyber, îmbunătăţirea capacităţii noastre de rezistenţă şi integrarea capabilităţilor cibernetice naţionale în misiunile şi operaţiunile NATO.
Desigur, rămânem o alianţă defensivă, acţionând proporţional şi în conformitate cu dreptul internaţional".
Pe de altă parte, aliaţii au decis să acorde sprijin Iordaniei şi Tunisiei pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare şi securitate. De asemenea, centrul NATO pentru Europa de Sud din Napoli se ocupă de monitorizarea şi depistarea ameninţărilor regionale, cum ar fi terorismul. NATO va continua cooperarea cu UE în ceea ce priveşte apărarea cibernetică, mobilitatea militară şi combaterea ameninţărilor hibride.