NATO, un nou concept strategic
Secretarul general al NATO s-a arătat optimist că la summitul de la Lisabona va fi aprobat un nou concept strategic ambiţios, care să reconfirme misiunea fundamentală a alianţei.
12 Octombrie 2010, 07:54
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a ţinut o conferinţă de presă, în pregătirea reuniunii minştrilor apărării şi de externe, programată joi, una din ultimele întâlniri pentru definitivarea documentelor summitului NATO.
Secretarul general al alianţei, a spus că aşteaptă ca la întâlnirea de joi să obţină, din partea miniştrilor din ţările aliate, o direcţie politică foarte clară, pe chestiunile fundamentale pentru viitorul NATO, precum noul concept strategic, reforma alianţei sau apărarea antirachetă.
Primul proiect al noului concept strategic, documentul care va contura misiunile alianţei în următoarea decadă, a fost trimis de secretarul general al NATO guvernelor aliate în urmă cu două săptămâni.
"Primele discuţii politice vor avea loc la reuniunea de joi a miniştrilor şi pe baza acestor discuţii, după noi consultări cu aliaţii, voi finaliza proiectul noului concept strategic pentru a fi aprobat la summitul de la Lisabona, însă primele reacţii au fost pozitive", a spus Anders Fogh Rasmussen.
El a s-a arătat optimist că la Lisabona va fi aprobat un nou concept strategic ambiţios, care să reconfirme misiunea fundamentală a alianţei, de apărare a teritoriilor statelor aliate şi care să traseze modalităţi moderne de realizare apărării teritoriale, inclusiv în faţa atacurilor pe Internet şi apărarea antirachetă.
La acest din urmă punct, secretarul general al NATO consideră că este timpul ca Europa să ia decizia de a avea un sistem de apărare antirachetă, pentru că este confruntată cu ameninţări clare.
"Peste 30 de ţări posedă, sau sunt pe cale să deţină rachete balistice, unele fiind deja capabile să atingă continentul european", a explicat secretarul general Anders Fogh Rasmussen, insistând că ţările aliate îşi pot permite această cheltuială chiar în vremurile de criză pe care le traversăm.
"Apărarea antirachetă este, desigur, importantă militar, dar şi politic. Ea va fi o legătură în plus între ţările aliate şi va putea oferi perspectiva unei cooperări cu Rusia, pentru a ajunge la o securitate cu adevărat împărtăşită de ambele părţi", consideră secretarul general al NATO.
Un al treilea subiect, care aşteaptă joi un semnal politic de la miniştrii de externe şi ai apărării, este reforma Alianţei, astfel încât organizaţia să devină mai eficientă.