Ascultă Radio România Actualitaţi Live

NATO cumpară de la Statele Unite muniţie inteligentă

Congresul Statelor Unite a aprobat vânzarea unor muniții speciale căte NATO. Este vorba de muniţie inteligentă, respectiv rachete şi bombe ghidate cu laser.

NATO cumpară de la Statele Unite muniţie inteligentă

02 Septembrie 2016, 19:16

Radio România Actualități anunța pe 11 august, în cadrul emisiunii Euroatlantica, intenția Statelor Unite de a promova un program special de vânzare de armament special către aliați. Un program pilot, o inițiativă nouă, ce va fi derulat pe o perioadă de doi ani, pentru a vinde către NATO muniţie de aviaţie ghidată prin GPS şi laser. Parte din aceste rachete este posibil să aibă ca destinație în viitor și România pentru a fi utilizate în formulele de echipare de luptă pentru noua escadrilă de aeronave multirol F-16 ale căror aeronave încep să intre în dotarea Forțelor Aeriene Române la sfârșitul acestei luni. Această tranzacţie ar fi prima de acest gen, conform purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Vorbim asadar despre ”muniție inteligentă” ce va fi vânduta de americani europenilor din NATO.

Informația privind proiectul Departamentului de Stat al SUA, inițiativă aprobată de Congresul SUA, a fost confirmată și de Observatorul Militar, publicația Armartei României, într-o postare semnată de redactorul Silvia Mircea.

Departamentul de Stat american a aprobat recent vânzarea unei mari tranşe de muniţii ghidate către partenerii din NATO, fiind pentru prima dată când Alianţa acţionează ca şi cumpărător pentru armatele din state membre. În cazul în care vânzarea este aprobată de Congres, armele, având o valoare estimată de 231 de milioane de dolari, vor fi achiziţionate de Agenţia de Sprijin şi Înzestrare a NATO (NATO Support and Procurement Agency) pentru a fi ulterior distribuite către Belgia, Cehia, Danemarca, Grecia, Olanda, Norvegia, Portugalia şi Spania.

În ianuarie 2015, viceamiralul Joseph W. Rixey, şeful Agenţiei de Cooperare în domeniul Securităţii şi Apărării din Pentagon (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) a redactat un document prin care informa că se lansează un program pilot de doi ani pentru a vedea dacă armamentele ar putea fi vândute direct către NATO pentru a permite statelor membre să îşi eficientizeze costurile de achiziţie şi să îşi unifice resursele. Această tranzacţie ar fi prima de acest gen, conform purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Despre acest proiect Radio România Actualități a adus aminte prima dată, în exclusivitate în România, în ediţia emisiunii Euroatlantica din 11 august:

Radu Dobrițoiu
: Aducea aminte domnul secretar de stat Leş despre achiziţia de muniţie prin guvernul SUA. Există un program...

Gen. Alexandru Grumaz: Congresul SUA va aproba, zilele acestea, un program foarte interesant, un program pilot pe o durată de doi ani de zile, de vreo 230 de milioane de dolari, prin care agenţia de Logistică şi Achiziţie a NATO va cumpăra pentru şapte ţări, care vor pune banii într-un coş, pentru că nu au posibilitatea să participe la procurarea unui set de muniţie de ultimă generaţie, vor pune toţi banii la un loc şi vor cumpăra şi vor folosi, în caz de nevoie, din această muniţie, din locul în care va fi ea pusă. Şi aceste ţări sunt Spania, Portugalia, Cehia, Danemarca, Norvegia, Grecia şi Olanda. Acesta este un program pilot, probabil că se va generaliza. Este foarte important. Este vorba de muniţie JDAM şi Paveway, kituri Paveway.

Radu Dobrițoiu: Să explicăm pentru ascultători ce înseamnă asta.

Gen. Alexandru Grumaz: Este muniţie de aviaţie folosită...

Radu Dobrițoiu: Rachete să înţelegem?

Gen. Alexandru Grumaz: Muniţie de aviaţie ghidată prin GPS şi laser. Deci este muniţie de ultimă generaţie. Nu sunt bombele acelea oarbe care s-au lansat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

În lume 28 Aprilie 2025, 23:16

Noapte complicată în Spania unde curentul a revenit pe 20% din suprafaţa ţării

Comunicarea se face cu mare dificultate, majoritatea reţelelor telefonice fiind încă nefuncţionale ca şi internetul, cu...

Noapte complicată în Spania unde curentul a revenit pe 20% din suprafaţa ţării
În lume 28 Aprilie 2025, 23:04

Varşovia: Summitul Iniţiativei celor Trei Mări cu priorităţi pentru următorii 10 ani

Reuniunea a fost convocată de Polonia, care a lansat organizaţia împreună cu Croaţia în 2015 şi vor fi stabilite priorităţile...

Varşovia: Summitul Iniţiativei celor Trei Mări cu priorităţi pentru următorii 10 ani
În lume 28 Aprilie 2025, 23:02

Majoritatea teritoriului spaniol este încă în întuneric

În toate comunităţile din Spania a revenit curentul în proporţii diferite.

Majoritatea teritoriului spaniol este încă în întuneric
În lume 28 Aprilie 2025, 22:20

Victor Negrescu: Un fond UE pentru reîmpăduriri, oportunitate pentru România

Eurodeputații vor să transforme subiectul exploatărilor forestiere într-un domeniu strategic al tranziției verzi.

Victor Negrescu: Un fond UE pentru reîmpăduriri, oportunitate pentru România
În lume 28 Aprilie 2025, 19:24

Cursă Tarom, aterizare la Madrid în pofida penei de curent

Astăzi (luni) erau programate peste 3.000 de zboruri în Spania, cu mai bine de o jumătate de milion de pasageri.

Cursă Tarom, aterizare la Madrid în pofida penei de curent
În lume 28 Aprilie 2025, 16:41

Procesul de alegere a unui nou Papă va începe pe 7 mai

Va exista astfel mai mult timp și pentru discuții, cu atât mai mult cu cât 108 cardinali sunt noi, numiți chiar de Papa...

Procesul de alegere a unui nou Papă va începe pe 7 mai
În lume 28 Aprilie 2025, 16:28

Peninsula iberică și sudul Franței, paralizate de o pană de curent generală

În Spania, trenurile sunt blocate, la fel și internetul și telefonia mobilă.

Peninsula iberică și sudul Franței, paralizate de o pană de curent generală
În lume 28 Aprilie 2025, 15:47

Pană masivă de curent în sud-vestul Europei

Lipsa energiei electrice a dat peste cap comunicațiile, rețelele de transport, dar și liniile de metrou din marile orașe.

Pană masivă de curent în sud-vestul Europei