Naţionaliştii francezi şi olandezi, "hotărâţi să colaboreze"
Liderul Frontului Popular francez şi cel al Partidului pentru Libertate olandez sunt convinşi că după alegerile europene din 2014, li se vor alătura şi partide din alte state.
Articol de Claudia Marcu, 14 Noiembrie 2013, 10:50
Întâlnirea de miercuri de la Haga dintre Marine Le Pen şi Geert Wilders a fost catalogată de liderul Partidului olandez pentru Libertate drept una istorică.
Este probabil prea devreme pentru un moment istoric, având în vedere că au mai existat şi în trecut tentative de colaborare între partide radicale.
Cert este că miercuri, Frontul Popular din Franţa şi Partidul pentru Libertate din Olanda au hotărât să colaboreze, astfel încât după alegerile europene din mai 2014 să poată crea un grup politic puternic în Parlamentul European, şi aceasta nicidecum în interesul unei Europe unite şi puternice, pentru că atât Wilders cât şi Le Pen vor ca ţările lor să iasă din Uniunea Europeană.
Analiştii remarcă inclusiv faptul că naţionaliştii din diverse ţări au chiar mai multe elemente în comun decât liberalii.
"Avem în comun dorinţa de a lupta împotriva Bruxellesului. Vrem să repatriem puterea de a ne controla graniţele. Vrem să avem putere asupra propriei monede. Trebuie să ne regăsim suveranitatea bugetară, suveranitatea legislativă şi cea economică. Acestea toate sunt pentru a putea elibera Europa de monstrul care este Bruxelles-ul" - au declarat la Haga, Marine Le Pen şi Geert Wilders.
Cei doi sunt convinşi că după alegeri li se vor alătura si alte partide cu obiective asemănătoare din Danemarca, Austria, Belgia, Italia şi chiar Marea Britanie.
Cât este de realist acest scenariu explică un analist de la Universitatea din Amsterdam.
Influenţa partidelor naţionaliste în politica europeană ar putea creşte
"Dacă vor găsi suficiente partide, au nevoie de reprezentanţi din şapte ţări şi 27 de locuri ca să formeze un grup politic în Parlamentul European. Atunci de abia putem vorbi de un moment istoric. Dar este posibil, pentru că au destule în comun.
Toate sunt partide naţionaliste, focalizate pe statul-naţiune, sunt nativiste, ceea ce înseamnă că îi exclud pe alţii altfel decât ei, cum sunt imigranţii. Şi nu în ultimul rând, sunt partide populiste şi autoritare. Diferenţele dintre partide sunt minore, iar cercetările în acest domeniu arată că, de fapt, au mai multe în comun decât, de exemplu, partidele liberale sau conservatoare din Europa", a explicat analistul.
În opinia sa, apariţia unui astfel de grup politic în Parlamentul European va oferi acestor partide radicale o influenţă mai mare în politica europeană.
"Vor să pună capăt imigraţiei. Nu vor extinderea UE, ba chiar unele partide vor să o anuleze, şi nu în ultimul rând atitudinea faţă de islam poate să fie şi mai dură decât în prezent", a încheiat analistul.