Muzica ajunge între zidurile orașului antic Pompei
Orașul antic roman Pompei găzduiește începând de astăzi, 18 septembrie 2014, pentru prima dată un festival muzical.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 18 Septembrie 2014, 08:22
Spectacolele de opera: "Boema" de Giacomo Puccini si "Carmen" dupa opera lui Georges Bizet vor fi prezentate pe scena Marelui Teatru din secolul 2 î.Hr., cu 5.000 de locuri, însă planurile de viitor includ deschiderea întregului Amfiteatru.
In 1971 in acest amfiteatru Pink Floyd a susţinut un concert.
Spectacolul de opera "Boema" de Giacomo Pucini va fi prezentat astazi intr-unul dintre siturile arheologice cele mai apreciate din lume - intre ruinele oraşului antic roman Pompei.
Initiativa aparține Ministerului italian al Culturii si se va derula pana in anul 2017.
"Pompei este un sit arheologic cu mai multe santiere deschise, dar este un loc in care se poate prezenta un spectacol de muzica lirica. Este un spațiu atât de mare si de deosebit încât toată lumea il admira" explica Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini.
Artiștii din aceasta seara au recunoscut inca de la repetiții ca data fiind importanta si frumusetea locului in care vor canta, emoțiile sunt si mai mari.
"O mare tensiune din punct de vedere artistic. In special in acest cadru plin de istorie, intr-un cadru in care opera intra pentru prima data, la Pompei unde se vine cu aceasta noutate" a mărturisit presei tenorul Vittorio Grigolo.
Elton John interesat de un concert in amfiteatrul de la Pompei
Dar Festivalul Pompei nu se va dedica numai muzicii lirice, ci si rockului si chiar muzicii pop, mai ales cand amfiteatrul va fi integral deschis.
Directorul artistic al festivalului, Alberto Veronesi, isi amintește ca in urma cu 40 de ani s-a organizat in același spațiu un concert Pink Floyd.
"Vorbim de Paul McCartney, de Elton John, care ar face o excepție si ar trece cu privirea refuzul sau de a avea concerte in Europa si ar veni doar pentru Pompei, si ne gândim chiar la legende rock, precum Roger Waters, Pink Floyd. Exista un entuziasm pe scara larga" a tinut sa sublinieze Alberto Veronesi.
Atragerea mai multor vizitatori face parte din strategia autorităţilor de a valorifica moştenirea istorică a Pompeiului, sit înscris în Patrimoniului Mondial UNESCO, care a avut mult de suferit din cauza prăbuşirii construcţiilor, furturilor, vandalismului şi infiltrării organizației locale a Mafiei italiene, Camorra.
Pentru proiectul de restaurare care expira la sfârșitul anului 2015, Uniunea Europeana oferă cea mai mare parte a fondurilor - 105 milioane de euro, iar restul provine din fondurile statului italian.