Munchen, lux imobiliar în vreme de criză
Sisteme de aer condiţionat pentru cei cu alergii, grădini zen pe acoperişul caselor şi minicascade sunt câteva dintre "facilităţile" pe care agenţii imobiliari le pun la dispoziţia cumpărătorilor de apartamente din Munchen.
11 Noiembrie 2011, 13:13
La vreme de criză, piaţa imobiliară din Germania se dezvoltă rapid.
Oraşul Munchen are cele mai mari preţuri de închiriere şi cumpărare de pe piaţa imobiliară germană, însă tendinţe asemănătoare sunt întîlnite şi în alte părţi ale Germaniei, scrie Der Spiegel.
Agenţii imobiliari din capitala Bavariei le promit posibililor cumpărători penthouse-uri dotate cu sisteme de aer condiţionat pentru cei cu alergii, grădini zen amenajate pe acoperişul caselor, minicascade, jacuzzi, dar şi alte facilităţi.
Preţurile sunt însă pe măsură: chiria pe lună pentru un asemenea apartament este de 19 mii de euro, la care se mai adaugă cheltuieli de întreţinere de peste o mie de euro.
Renovările luxoase schimbă înfăţişarea cartierelor, persoanele cu venituri mici fiind "alungate" din oraş, notează publicaţia.
Nu toţi locuitorii sunt însă dispuşi să lase "bogăţia" să pună stăpânire pe oraş.
Rezidenţii de la marginea Munchenului au pornit o serie de proteste inedite.
Ei au creat autocolante care copiază semnul de circulaţie "stop", dar în care cuvântul "stop" este înlocuit cu "snob".
De asemenea, pe faţadele clădirilor au apărut slogane împotriva celor care vor să le "invadeze" cartierele.
Acţiunile fac parte dintr-o mişcare născută pe internet, care încearcă să păstreze preţurile locuinţelor din cartierele "pândite" de lux la un nivel accesibil clasei de mijloc.
Chiriile din Munchen, de două ori mai scumpe decât în alte oraşe
Recent, un portal imobiliar local a catalogat Munchenul drept cel mai scump oraş.
Potrivit Der Spiegel, o parte dintre locuitorii oraşului îşi cheltuiesc jumătate din venituri pentru chirie.
În Munchen, preţul mediu de închiriere pe metru pătrat este de 12, 50 de euro, aproape de două ori mai mare decât în alte oraşe.
--fb1Potrivit Asociaţiei imobiliare germane, toate propietăţile din capitala bavareză scoase la vânzare ating valori record.
Numai anul trecut, suma totală obţinută din vânzările de locuinţe a fost de 7,6 miliarde de euro.
O creştere semnificativă a avut loc şi la Berlin, unde vânzările au crescut cu 48%, iar preţurile au urcat cu 10 procente.
În Hamburg, piaţa imobiliară a înregistrat vânzări de 3,7 miliarde de euro doar în prima jumătate a anului.
Locuitorii din Munchen, reticenţi la schimbare
Întinzându-se pe o suprafaţă de 310 kilometri pătraţi, oraşul este deja supra-aglomerat, având în prezent peste 1 milion trei sute de mii de rezidenţi, aminteşte Der Spiegel.
Populaţia din Munchen a crescut cu peste 11 procente în ultimii zece ani, iar, potrivit estimărilor, până în anul 2025 este aşteptată o creştere de aproape 7%.
Spaţiul de dezvoltare disponibil este limitat, iar problema ar putea fi rezolvată numai prin construirea unor clădiri înalte, notează publicaţia germană.
Însă bavarezii sunt reticenţi la asemenea schimbări.
Catedrala Frauenkirche. |
În anul 2004 a fost organizat un referendum în urma căruia s-a stabilit ca nicio clădire nou construită să nu depăşească în înălţime turnul de nord al Catedralei Frauenkirche, simbolul oraşului Munchen.
Ca o consecinţă a acestei măsuri, persoanele cu venituri mici şi mebrii clasei de mijloc sunt împinşi către marginea oraşului, notează Der Spiegel.