Moscova, sub un nor de fum
Nivelul de monoxid de carbon din capitala Rusiei a depăşit de şase ori pragul de alertă, mulţi dintre locuitori alegând să-şi petreacă weekendul departe de casă. Incediile de vegetație au provocat în Rusia 52 de morți.
Articol de Ionuţ Dragu, 07 August 2010, 21:00
În timp ce canicula persistă în Rusia, Kremlinul, simbolul capitalei ruse, este acoperit de un nor de fum.
Mai mult, nivelul de monoxid de carbon, de şase ori mai ridicat decât pragul de alertă, a determinat pe mulţi dintre locuitorii din Moscova să plece din oraş.
Experţii ruşi au transmis un avertisment public cu privire la pericolele ale prezenţei în aer a particulelor invizibile generate de foc.
"Situaţia este într-adevăr extremă", apreciază pentru cotidianul Kommersant, Ivan Iurlov, de la Liga Naţională pentru Sănătate.
În toată capitala Rusiei vehiculele se deplasează în plină zi cu farurile aprinse pentru a-şi face loc prin ceaţa care acoperă oraşul, iar locuitorii sunt forţaţi de împrejurări să poarte măşti de protecţie sau să-şi acopere feţele cu batiste.
Fumul de la incendiile de vegetaţie a pătruns până şi în clădiri, acesta fiind vizibil cu ochiul liber la metrou, cu toate că acesta este săpat la mare adâncime.
Unele dintre muzeele din Moscova au decis să închidă accesul publicului în clădiri din cauza fumului care a pătruns prin sistemele de ventilaţie.
Cei care au ales să rămână în acest weekend în Moscova au fost nevoiţi să poarte măşti pentru a putea respira. Foto: Reuters.
Zboruri deviate sau anulate
Zborurile cu plecare de pe aeroportul Domodedovo din Moscova au fost perturbate. Cu toate eforturile depuse, 40 de zboruri au fost anulate.
Potrivit comisiei naţionale pentru aviaţie Rosaviatsia, din cauza vizibilităţii reduse din împrejurimile aeroportului Domodedovom, decizia de a ateriza aparţine comandanţilor de bord al fiecărui zbor.
Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a avertizat că incendiile vor continua să se extindă în vestul ţării, 290 de noi focare fiind înregistrate în ultimele 24 de ore.
Nici meteorologii nu aduc veşti bune pentru ruşi, neanticipând nicio ameliorare a caniculei fără precedent care afectează Rusia de o lună.
Sâmbătă, în Rusia ardeau 193.500 de hectare
Autorităţile continuă să supravegheze cu atenţie situaţia în apropiere de centrul nuclear Sarov, din regiunea Nijni-Novgorod, la 500 de kilometri est de Moscova, unde militarii au tăiat copacii din jurul instalaţiei pentru a înlătura orice risc de propagare a incendiului.
Autorităţile au anunţat deja că au evacuat toate materialele radioactive din centru.
O altă regiune care prezintă probleme pentru autorităţile ruse este cea de la Briansk , la frontiera cu Ucraina, al cărei sol şi vegetaţie contaminate în 1986, în timpul exploziei de la Cernobîl ar putea, în caz de incendiu, să propage această poluare radioactivă.
Ambasade închise în Moscova
Germania a decis să îşi închidă ambasada din Moscova până la noi ordine şi le-a cerut cetăţenilor să renunţe la călătoriile care nu sunt importante în zonele afectate.
În acelaşi timp departamentul american de stat le-a cerut cetăţenilor săi să îşi revizuiască planurile de călătorie.
De asemenea Federaţia rusă de fotbal a preferat să mute de la Moscova la Sankt-Petersburg un meci amical împotriva Bulgariei.
Bilanţul oficial al victimelor a atins 52 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii.