Moscova pregătește deschiderea "ambasadei Republicii populare Donețk"
11 Iulie 2022, 08:03
Pe lângă avansurile în domeniul militar, Rusia își continuă demersurile cu valoare propagandistică, menite în mare măsură să comunice în plan intern că invazia Ucrainei dă rezultate.
Deși tot mai izolată în plan internațional și cu aliați care cu greu pot să o ajute militar, Moscova pregătește zilele următoare deschiderea în capitala Rusiei a unei noi ambasade, pentru un teritoriu a cărui identitate nu va fi niciodată recunoscută internațional.
Operațiune militară rusă din Ucraina va intra săptămâna viitoare în cea de-a 140 zi și urmărind ultimele evoluții se poate presupune că principalele evenimente se vor desfășura în continuare în nordul frontului din Donbas. După cucerirea orașelor Lisichansk și Severodonețk și preluarea completă a controlului asupra teritoriului autoproclamatei republici Lugansk, armata rusă acționează pe direcția est-vest spre următorul aliniament al apărării forțelor ucrainene, și anume, Seversk -Soledar-Bahmut, pe teritoriul regiunii Donețk.
Pe direcția nord-sud, obiectivul principal pare să fie Slaveansk din spatele acestei linii, oraș cu valoare de simbol în conflictul din Donbas. Ministerul rus al Apărării a anunțat că pe teritoriul unei uzine din acest oraș rachetele rusești au distrus un depozit de muniții, cu peste o mie de proiectile pentru obuzierele grele americane M777 și peste 700 de proiectile pentru sistemele de artilerie cu rachetă Grad, precum și aproape 100 de militari ucraineni.
Acest atac poate fi un răspuns la distrugerea săptămâna trecută a unui important depozit de muniții din Donețk, anunțată de armata ucraineană. Pe acest fond, marți, la Moscova, va fi deschisă solemn ambasada autoproclamatei republici populare Donețk, recunoscută de Rusia în februarie.
Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia, de fapt, nu a început încă nimic în mod serios în operațiunea din Ucraina, ceea ce, a spus el, trebuie să țină minte toți cei ce vorbesc despre necesitatea de a învinge Rusia pe câmpul de luptă și de a lupta "cu Rusia până la ultimul ucrainean".
Declarația este considerată de o serie de experți ruși ca fiind cea mai importantă a liderului rus de la declanșarea operațiunii militare. Putin a adăugat că Rusia nu renunță la negocierile de pace, dar cei ce le refuză trebuie să știe că vor reuși cu atât mai greu să se înțeleagă cu Moscova cu cât întârzie mai mult negocierile.
Avertismentul lui Putin se poate referi însă și la măsuri economice. De mâine gazoductul Nord Stream 1, Rusia-Marea Baltică-Germania, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, va fi închis timp de 10 zile pentru revizia tehnică anuală.
Luna trecută, Rusia a redus livrările pe acest gazoduct, după reducerea celor prin Ucraina și Belarus. Gazprom cere returnarea uneia din turbinele firmei germane Siemens, ce asigură funcționarea gazoductului Nord Stream 1, trimisă de firma producătoare la reparații în Canada, care însă a reținut-o invocând sancțiunile împotriva Moscovei.
După lungi discuții, Germania și Canada au găsit soluția de a returna turbina fără a încălca formal sancțiunile canadiene, decizie salutată astăzi de cancelarul Olaf Scholz. De rezolvarea acestui caz va depinde posibil și repunerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 1.
Tot săptămâna viitoare, Moscova va urmări cu atenție vizita președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, care, potrivit mediilor americane, va încerca să obțină noi susținători în confruntarea cu Rusia și China.