Moneda locală, soluţie a comunităţilor în faţa crizei
Oraşul-port grecesc Volos a introdus propria monedă TEM în timp ce oraşul Davis din California (SUA) şi-a creat propria monedă pentru a încuraja cei aproximativ 65 de mii de locuitori să cheltuiască "local".
Articol de Ioana Dogaru, 05 Iunie 2012, 10:22
În Grecia comunităţile locale caută un substitut pentru moneda euro.
Potrivit AFP, Vassilis Revelas, specialist în calculatoare, a descoperit o metodă de a plăti cu ore de muncă.
Acesta repară calculatoarele oamenilor în schimbul unor servicii, informează AFP.
"Am adunat aproape 10 ore de muncă reparând computerele oamenilor. În schimb am primit o tunsoare, cineva m-a ajutat cu reparaţiile casei şi altcineva mi-a predat ore de spaniolă", a declarat Vassilis Revelas.
Această formă de troc a devenit foarte populară în Grecia, Spania şi alte ţări afectate de criză, unde salariile oamenilor au fost tăiate.
În aceste ţări a apărut noţiunea de "bancă de timp" unde oamenii pot solicita servicii în ore de muncă pe care le vor plăti tot cu ore de muncă.
În Atena, aproximativ 1000 de persoane sunt înregistrate la aceste "bănci de timp", aproximativ 200 de membri activi folosind în mod regulat acest sistem.
Banca de timp din Grecia nu permite pieţei să stabilească valoarea forţei de muncă a membrilor, astfel încât o ora de consultaţie medicală este egală cu o oră de spălat rufele.
Din cauza problemelor financiare ale Greciei, au apărut speculaţii potrivit cărora Grecia ar putea renunţa la moneda euro pentru a reveni la drahmă.
Fără să mai aştepte acest lucru, un oraş a introdus deja propria monedă.
În oraşul Volos a apărut moneda TEM
Acum câteva luni, o monedă alternativă a fost introdusă în oraşul-port grec Volos, potrivit BBC.
De la bijuterii la alimente, la componente electrice şi haine, totul aici este de vânzare, printr-o monedă alternativă locală, denumită TEM.
Aceasta funcţionează ca un sistem de schimb. Dacă aveţi bunuri sau servicii de oferit, primiţi credit în TEM, care are cursul valutar de 1 TEM - 1 euro.
Întregul sistem este organizat on-line, cu membri care deţin conturi TEM, care sunt debitate cu fiecare tranzacţie virtuală.
Primarul din Volos, Panos Skotiniotis, insistă însă că euro nu este în pericol din cauza TEM şi că cele două valute pot co-exista.
Dolari Davis
Oraşul Davis din California (SUA) şi-a creat propria monedă pentru a încuraja cei aproximativ 65.000 de locuitori să cheltuiască "local", informează Fox News.
Lansat în 2010 de către Nicholas Barry, un absolvent de economie, Dolarul Davis este o monedă care are ca scop să încurajeze dezvoltarea comunităţii şi stimularea afacerilor locale.
Dolarii Davis pot fi achiziţionaţi la un raport de unu-la-unu cu dolarii americani şi sunt în prezent acceptaţi de peste 50 de întreprinderi mici şi furnizori de servicii locale, inclusiv restaurante, o clinică de acupunctură şi o firmă de avocatură.
În prezent există doar 3500 de Davis-Dolari în circulaţie.
Nicholas Barry a declarat că dintr-un dolar american cheltuit în Davis, doar 10% din el rămâne în localitate, pe când un Dolar Davis cheltuit aduce profit local de 100%.
Cetăţenii îşi pot cumpăra Davis-Dolarii de pe internet sau de la pieţele locale.
Ca şi concept, moneda locală nu este nici nouă nici unică în SUA.
În timpul Marii Crize, când băncile şi oamenii au luptat pentru a susţine comerţul local, monedele comunitare au fost utilizate la scară largă.
În prezent există în SUA zeci de monede locale, fiind utilizate în comunităţi din întreaga ţara, inclusiv Brooklyn, New York şi Philadelphia.
California are aproximativ o duzină de monede locale.
Anul trecut, de exemplu, Bernal Heights, un cartier din San Francisco, şi-a stabilit propria monedă.