Moldova împrumută 500 milioane de dolari de la Rusia
O delegaţie a Ministerului de Finanţe de la Chişinău va merge la Moscova pentru a discuta condiţiile de obţinere a unui credit promis de Rusia.
Articol de Paul Poteraşi, 01 Iulie 2009, 17:55
O delegaţie a Ministerului de Finanţe de la Chişinău va merge în curând la Moscova pentru a discuta condiţiile pentru obţinerea creditului pe care Rusia l-a promis recent Republicii Moldova în valoare de 500 de milioane de dolari, a indicat preşedintele moldovean în exerciţiu Vladmir Voronin în cadrul unei întâlniri avute marţi cu ambasadorul rus în Moldova, Valeri Kuzmin.
Liderul comunist de la Chişinău a subliniat încă o dată importanţa 'gestului prietenesc' al Rusiei pentru stabilitatea financiară a Republicii Moldova, în condiţiile crizei globale, dând asigurări că guvernul de la Chişinău elaborează în prezent proiecte de investiţii pe care intenţionează să le realizeze cu ajutorul creditului rus. Voronin a adăugat că Moscova a demonstrat de mai multe ori că este un stat solvabil, capabil să-şi achite obligaţiile financiare, inclusiv plata pentru livrările de gaz rusesc.
Rusia a promis Republicii Moldova un credit în valoare de 500 de milioane de dolari cu ocazia vizitei lui Voronin la Moscova din 22 iunie, o înţelegere în acest sens fiind convenită în cadrul întâlnirilor avute cu preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin.
Prima tranşă a creditului, în valoare de 150 de milioane de dolari, ar putea ajunge la Chişinău deja într-o lună-două, după cum declara recent ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguţă.
Publicaţia rusă Lenta.ru scria recent, punând la îndoială nivelul de cultură, dar şi starea psihică a lui Voronin, că Moscova a acceptat să-l susţină şi politic şi financiar pe un astfel de lider politic al Moldovei deoarece acesta i-ar fi promis cedări serioase în problema transnistreană. 'O asemenea atitudine binevoitoare ar putea fi explicată prin faptul că, în schimbul ajutorului financiar, Chişinăul a promis Rusiei ceva foarte atrăgător (în afara 'prieteniei strânse'). Nu este exclus ca autorităţile moldovene să fi fost de acord să cedeze în relaţiile cu Transnistria', scria Lenta.ru.
Opoziţia i-a cerut lui Voronin să facă publice condiţiile acordării creditului rusesc, dar presa de la Chişinău şi cea rusă nu cred că liderul comunist va oferi un răspuns în acest sens.
Dacă presa rusă vorbea de cedări în privinţa Transnistriei, mai mulţi observatori de la Chişinău cred că este vorba de cedări în sectorul energetic, mai ales că la începutul acestei luni, şeful Moldovagaz, Aleksandr Gusev, afirma că grupul Gazprom ar putea obţine prin hotărâre judecătorească punerea sub sechestru a activelor societăţii ruso-moldoveneşti din cauza datoriilor pe care Transnistria le are la gazele furnizate.
'Dacă Gazprom va cere toate datoriile pentru gaz, inclusiv datoria Transnistriei, concernul rus poate să obţină toate proprietăţile Moldovagaz şi să devină astfel proprietar cu drepturi depline, iar Moldovagaz va rămâne fără active, fără magistrale, fără conducte de transport', declara Aleksandr Gusev.