Moldova aşteaptă "cât mai curând asistenţă de la România"
Premierii României şi Republicii Moldova au discutat la Chişinău dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi sprijinul pe care îl va acorda ţara noastră Moldovei.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 31 Martie 2010, 15:24
Premierul Emil Boc efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, axată pe modalităţile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale.
După ceremonia de întâmpinare a premierului român de către premierul Republicii Moldova pe Aeroportul Internaţional Chişinău, delegaţiile au mers la Consulatul României la Chişinău, unde au făcut declaraţii de presă şi au înmânat primele permise de mic trafic la frontieră.
În baza acestor permise cetăţenii Republicii Moldova pot circula liber în România pe o rază de până la 50 km.
Părţile au apreciat realizările înregistrate în cadrul implementării acordului privind micul trafic la frontieră şi au convenit asupra continuării activităţilor prevăzute de documentul semnat de autorităţile implicate în acest proces de cooperare.
Vlad Filat a mulţumit omologului său român pentru atitudinea faţă de Republica Moldova şi pentru suportul pe care-l acordă, menţionând faptul că majoritatea înţelegerilor la care s-a ajuns în ultimul timp se implementează.
Moldova aşteaptă "cât mai curând asistenţă de la România"
Cu referire la acordului în baza căruia se va oferi asistenţa română Republicii Moldova, Vlad Filat a spus că este foarte important ca prima tranşă din acest suport să fie accesată de Republica Moldova deja în 2010.
În acest sens, premierul Republicii Moldova a pledat pentru elaborarea unei agende clare şi determinarea proiectelor prioritare care urmează a fi realizate în cadrul acordului respectiv, ce ar aduce rezultate prompte, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova.
"Important este ca cetăţenii să resimtă rezultatele benefice ale colaborării noastre cât mai curând", a precizat Vlad Filat.
Premierul României a anunţat că săptămâna viitoare la Bucureşti va fi semnat acordul cadru de finanţare dintre România şi Republicii Moldova în sumă de 102 milioane euro.
De asemenea, în cadrul întrevederii au fost examinate chestiuni cu privire la asistenţa acordată Republicii Moldova de România în procesul de integrare europeană.
În context, reprezentanţii guvernului României au menţionat disponibilitatea experţilor români de a acorda asistenţă colegilor de la Chişinău în implementarea proiectului de introducere a paşapoartelor biometrice, menţionând că România dispune de unul din cele mai performante modele de paşaport biometric din lume.
Republica Moldova va primi sprijin românesc pentru domeniul educaţiei
Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit acordul de colaborare între ministerele educaţiei din cele două ţări, fiind menţionată importanţa acestuia în contextul aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova.
Punctele pragmatice ale acordului, care urmează a fi semnat la finele lunii aprilie, vizează recunoaşterea diplomelor emise de instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, crearea nomenclatorului instituţiilor respective, deschiderea instituţiilor de stat de învăţământ române în Republica Moldova prin extensia universităţilor de la Cahul şi Bălţi etc.
De asemenea, s-a convenit asupra numărului de burse oferite de către statul român tinerilor din Republica Moldova, care se cifrează la 5000.
Emil Boc a menţionat dinamica pozitivă a relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi România în ultimul timp.
Premierul român a reconfirmat disponibilitatea ţării sale de a susţine şi în continuare Republica Moldova.
Printre problemele ce vizează relaţiile moldo-române şi care merită atenţia autorităţilor celor două state au fost menţionate zvonurile care au apărut în ultima perioadă, precum că România va sista recepţionarea actelor pentru perfectarea documentelor de redobândire a cetăţeniei române de la cetăţenii moldoveni, începând cu 30 aprilie anul curent.
Oficialii au declarat că nu există nici un temei pentru asemenea afirmaţii. România va continua să recepţioneze actele. În acest context, structurile responsabile au primit indicaţia de a informa opinia publică despre situaţia reală şi a readuce la normal starea lucrurilor.