"Misiunea în Afganistan nu a fost gândită niciodată să fie permanentă"
Premierul Boris Johnson declară că nu există un moment perfect pentru retragerea trupelor, iar misiunea în Afganistan nu a fost gândită niciodată să fie permanentă.
10 Iulie 2021, 13:00
După Statele Unite și Marea Britanie anunța că își retrage trupele din Afganistan. Autoritățile susțin că operațiunea a fost un succes, întrucât a împiedicat noi atacuri teroriste Al-Qaeda, după modelul celor din 11 septembrie.
Retragerea din Afganistan provoacă, însă, mari îngrijorări în rândul societății civile afgane, iar în Marea Britanie familiile militarilor uciși întreabă dacă sacrificiul lor a schimba ceva. Aura Neag:
Toate trupele britanice din Afganistan, ce au fost desfășurate în ultimele aproape două decenii ca parte a misiunii NATO, se va întoarce acasă în următoarele săptămâni. Mulţi sunt deja întorşi.
Premierul Boris Johnson declară că nu există un moment perfect pentru retragerea trupelor, iar misiunea în Afganistan nu a fost gândită niciodată să fie permanentă.
Boris Johnson: Ameninţarea de la început care ne-a făcut să mergem în Afganistan este mult redusă datorită sacrificiului Forțelor Armate ale Marii Britanii și ale multor altor țări. Suntem în mai mare siguranță datorită lor.
Reporter: Forțele NATO s-au retras în baza unei înțelegeri cu talibani, potrivit căreia forțele militante nu for mai permite grupări teroriste sau extremiste după modelul Al-Qaeda în teritoriile pe care le controlează.
Se așteaptă ca talibanii să recunoască și drepturile obținute în ultimii ani de societatea civilă afgană, inclusiv drepturile femeilor și al fetelor la educație. Retragerea trupelor NATO este privită, însă, cu multă îngrijorare în mai multe cercuri.
Un general al armatei britanice avertizează că retragerea trupelor aliate va duce la un nou război civil în Afganistan.
Presa internațională relatează deja de atacuri sistematice ale talibanilor în care își pierd viața sute de civili afgani în fiecare săptămână.
În războiul din Afganistan au murit peste 450 de militari britanici. Lucy Aldridge este mama unuia dintre ei.
Într-un interviu la BBC ea a povestit că William a fost fiul ei cel mare, iar duminică ar fi împlinit 30 de ani. A fost ucis însă în Afganistan, în 2009, pe când avea doar 18 ani.
Lucy Aldridge: Vă rog să-mi spuneți ce am reușit să obținem? Aș vrea să văd cu ochii mei ce am obținut. De ce a fost acest sacrificiu, pentru că prețul plătit este mult prea mare dacă totul a fost în zadar?
Reporter: În 2001, Forțele aliate conduse de Statele Unite au bombardat Afganistanul ca răspuns la atacurile teroriste din 11 septembrie, din New York și Washington.
În momentele de vârf ale conflictului dintre NATO și Forțele talibane, 130.000 de de militari NATO din 50 de țări, între care și România, s-au aflate pe câmpurile de luptă din Afganistan.
Şi Statele Unite au anunţat că îşi retrag trupele din Afganistan până în 11 septembrie, când se vor împlini exact 20 de ani de la atacurile teroriste cele mai mari care au avut loc vreodată pe pământ american.
Forțele aliate vor păstra doar un număr mic de militari pentru protecția misiunilor diplomatice din capitala țării, Kabul.