Ministrul austriac de interne: Spațiul Schengen trebuie să funcționeze mai bine în faţa migraţiei și nicidecum să fie mai mare
Declarația tranșantă vine în ciuda efortului pe care comisarul european Ylva Johansson îl face pentru a explica Austriei sau Olandei că Bulgaria și România derulează proiecte care întăresc granița Uniunii Europene mai bine ca oricând.
Articol de Bogdan Isopescu, 05 Decembrie 2023, 18:14
Comisia Europeană anunţă că a mărit bugetul pentru paza locaşelor de cult şi a şcolilor în perioada sărbătorilor de iarnă, pe fondul creşterii riscului de atentate teroriste. Subiectul a figurat astăzi pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de interne.
În Consiliu se discută şi despre rezultatul proiectelor-pilot derulate de Bulgaria, care, alături de România, încă speră la o decizie favorabilă anul acesta de intrare în spaţiul Schengen, însă Austria continuă să se opună.
Creşterea riscului atacurilor teroriste vine atât pe linia migrației crescute către Uniunea Europeană, dar și ca urmare a conflictelor din Orientul Mijlociu.
Este o situație care dezavantajează, în același timp, un vot favorabil din partea Austriei pentru integrarea României și Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, spunea astăzi, la Bruxelles, că înainte de toate, spațiul Schengen trebuie să funcționeze mai bine în faţa migraţiei și nicidecum să fie mai mare, așa că nu vede cum Viena ar putea să îşi schimbe poziţia faţă de lărgirea Spaţiului Schengen, în condiţiile în care problema migraţiei nu este rezolvată la nivel european.
Declarația tranșantă vine în ciuda efortului pe care comisarul european Ylva Johansson îl face pentru a explica Austriei sau Olandei că Bulgaria și România derulează proiecte care întăresc granița Uniunii Europene mai bine ca oricând.
Ylva Johansson: Am avut de curând un proiect derulat cu Bulgaria pentru gestionarea granițelor și a migrației, iar rezultatul este un succes. Aşa că azi voi folosi acest argument nou pentru a arăta cât de bine sunt pregătite România și Bulgaria pentru a intra în Schengen. Obiectivul meu este ca votul pentru accedere să aibă loc anul acesta.
Deși accederea trebuie tranșată în mod normal în Consiliul Justiției și Afaceri Interne şi deşi astăzi a fost ultima întâlnire din acest an, surse de la Bruxelles înaintează alte două soluții de lucru în favoarea României și Bulgariei.
Prima ar fi forțarea unui Consiliu JAI extraordinar, unde să fie tranșată problema nerezolvată a pachetului pentru migrație, iar o dată cu această întâlnire să aibă loc și un vot pentru aderarea celor două la Spațiul Schengen.
A doua variantă ar fi ca subiectul să fie negociat și rezolvat în COREPER, reuniunea ambasadorilor statelor membre.