Miniştrii de interne din UE urmează să ia o decizie în legătură cu aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen
România are un mandat clar să solicite un vot pentru aderarea la spațiul european de liberă circulație Schengen, spunea ministrul de interne, Lucian Bode, înainte de reuniunea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne.
Articol de Cătălin Purcaru, 08 Decembrie 2022, 13:09
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană urmează să ia, astăzi, o decizie în legătură cu aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen.
Dacă în privinţa Croaţiei nu există opoziţie, fiind susţinută de toate statele, împotriva României votează Austria, iar împotriva Bulgariei s-au pronunţat Austria şi Olanda.
Motivul invocat este creşterea migraţiei ilegale, anul acesta. Ministrul român de interne, Lucian Bode, s-a declarat încrezător că rezultatul votului va fi pozitiv pentru ţara noastră şi a subliniat că orice compromis în interesul României va fi acceptat.
România are un mandat clar să solicite un vot pentru aderarea la spațiul european de liberă circulație Schengen, spunea ministrul de interne, Lucian Bode, înainte de reuniunea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne.
El a dat asigurări că țara noastră este pregătită să intre în zona Schengen, dacă va fi adoptată decizia privind ridicarea frontierelor terestre de la 1 ianuarie și a celor aeriene din 26 martie anul viitor.
Lucian Bode a precizat că propunerea este de aderare împreună a României și Bulgariei, însă, în funcție de opțiunea fiecărui stat membru, lucrurile pot evolua într-o direcție sau alta.
Lucian Bode: România va solicita un singur lucru: respect, pentru că România, respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câștigat de fiecare român din partea Uniunii Europene.
Susținere au arătat miniștrii de interne ale celorlalte state. Cel francez spunea că România, Bulgaria și Croația sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru aderare, în timp ce ministrul spaniol de interne preciza că va fi un vot în Consiliul JAI.
Ministrul austriac de interne a ignorat complet presa română, însă pentru presa austriacă a precizat că va vota negativ.
Există și varianta separării dosarelor României și Bulgariei, însă este nevoie de încă un vot în Consiliul JAI. Austria se opune în continuare aderării celor două state, invocând problema migrației, dar în plus, în cazul Bulgariei, apare și opoziția Olandei.