Mihail Hodorkovski promite să-i ajute pe deţinuţii politici ruşi
În prima conferinţă de presă după eliberare, Mihail Hodorkovski i-a mulţumit cancelarului Angela Merkel şi fostului ministru german de externe Hans-Dietrich Genscher.
Articol de Titus Iordan, 22 Decembrie 2013, 16:07
Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski a susţinut o conferinţă de presă la trei zile după ce a fost graţiat de preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi eliberat din penitenciar, informează BBC.
El a promis că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a-i ajuta pe ceilalţi deţinuţi politici din Rusia şi că nu este interesat să intre în politică.
Mihail Hodorkovski a mai spus că "lumea" trebuie să se asigure că în Rusia sau în alte ţări nu vor mai exista deţinuţi încarceraţi din motive politice.
"Sper ca liderii vest europeni să-şi amintească de acest lucru atunci când se întâlnesc cu preşedintele Vladimir Putin", a afirmat Mihail Hodorkovski.
Cu toate acestea, fostul miliardar susţine că nu doreşte să fie privit ca un simbol, deşi a susţinut, în permanenţă, că încarcerarea sa are la bază criterii politice.
Presa a arătat un interes masiv pentru conferinţa de presă a lui Mihail Hodorkovski.
Here is the media at #Khodorkovsky presser. Order from chaos. pic.twitter.com/BFBDy43qOg
— David Tweed (@DavidTweed) December 22, 2013
"Lupta pentru putere nu este pentru mine"
El a susţinut că nu este de acord cu boicotul Jocurilor Olimpice de la Sochi, dar că evenimentul nu trebuie transformat "într-o petrecere dedicată preşedintelui Putin".
Totodată a insistat asupra faptului că nu se va implica în viaţa politică a Rusiei.
"Lupta pentru putere nu este pentru mine", a declarat Mihail Hodorkovski.
Întrebat dacă "l-ar putea ierta" pe Vladimir Putin, despre care se crede că ar fi ordonat personal anchetarea sa, el a spus că s-a implicat "într-o luptă dură".
"Dar nu s-au atins de familia mea, ceea ce-mi permite să fiu mai puţin subiectiv şi mai pragmatic faţă de Putin".
Potrivit BBC, fostul om de afaceri le-a mulţumit tuturor celor care au contribuit la eliberarea sa, inclusiv cancelarului Angela Merkel şi fostului ministru german de externe Hans-Dietrich Genscher.
Fostul director al gigantului petrolier Iukos a spus că se va întoarce în Rusia doar dacă va fi sigur că va fi lăsat să şi plece de acolo, şi că nu intenţionează să se lupte pentru redobândirea bunurilor companiei Iukos.
Anterior, în primul său interviu de după eliberare, acordat revistei de opoziţie ruse New Times, a spus că intenţionează să se întoarcă în Rusia dacă Curtea Supremă anulează amenda de 500 de milioane de dolari care a însoţit condamnările din 2005.
Printre primele cumpărături: un iPhone
Fiul său Pavel a venit din Statele Unite la Berlin imediat după eliberarea acestuia si a adus-o cu el şi pe nepoata magnatului, în vârstă de patru ani, pe care bunicul său nu o văzuse niciodată.
“Unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut tatăl meu a fost să-şi cumpere un iPhone şi un iPad şi să înceapă să umble cu ele.
"N-a mai avut răbdare. A aflat atâtea lucruri despre ele în închisoare şi n-a văzut în viaţa lui aşa ceva", a spus Pavel Hodorkovski pentru "The Daily Telegraph".
Mihail Hodorkovski a declarat în conferinţă că abia aşteaptă şi să folosească reţelele de socializare, "care nu existau acum zece ani când am intrat în închisoare".
Mihail Hodorkovski a fost graţiat după ce a petrecut zece ani în lagărul din Karelia, unde a fost încarcerat după ce a fost găsit vinovat de fraudă şi evaziune fiscală.
La momentul arestării era considerat cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la peste 15 miliarde de dolari, un aprig critic al lui Vladimir Putin şi un susţinător financiar de bază al opoziţiei ruse.