Migraţia şi evitarea unui "Brexit", pe agenda summit-ului european
Summitul european de joi şi vineri va avea cu certitudine pe agendă problemele migraţiei şi ale ameninţării britanice cu părăsirea Uniunii.
15 Februarie 2016, 07:26
Summitul european de joi şi vineri va avea cu certitudine pe agendă problemele migraţiei şi ale ameninţării britanice cu părăsirea Uniunii.
Ambele sunt deosebit de delicate. În primul caz, dorinţa Germaniei de a impune un mecanism permanent de repartizare a refugiaţilor în Europa pare a fi pe cale să se năruie, după ce Franţa a respins ideea, deja criticată de ţările central şi est-europene.
Tot din această parte a continentului, de unde provin şi cei mai mulţi muncitori care îşi caută în Occident salarii mai bine plătite, vine şi ameninţarea pentru o înţelegere cu Marea Britanie care să fie în defavoarea forţei de muncă străină.
Summitul european este aşteptat să aducă o decizie a liderilor europeni privind propunerile de compromis negociate de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu premierul britanic, David Cameron, pentru ca Regatul Unit să nu părăsească blocul comunitar.
"Pentru a reuşi este nevoie de un compromis" - spunea preşedintele Donald Tusk, atunci când a înaintat statelor membre propunerile la care a ajuns cu Marea Britanie.
De altfel, preşedintele Tusk s-a angajat pe ultima sută de metri să poarte discuţii cu lideri ai unor state membre, urmând să se afle până joi, când începe summitul de două zile, în mai multe capitale europene, inclusiv la Bucureşti, astăzi, când va discuta cu preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului va reprezenta România la summitul de la Bruxelles, după ce, înainte de începere, joi, va participa la reuniunea popularilor europeni, la Bruxelles.
Aşadar, negocierile pe aşa-numitele propuneri de reformare a Uniunii Europene ale Londrei se desfăşoară până în ultima clipă înainte ca liderii europeni să ia o decizie.
Compromisul vizează acceptarea de către liderii europeni a propunerii ca europenii din alte state membre să nu primească ajutoare sociale timp de 4 ani de la sosire.
Crearea unui aşa-numit Mecanism al cartonaşului roşu, prin care parlamentele naţionale să poata bloca o iniţiativă legislativă a Comisiei Europene, precum şi acordarea dreptului statelor care nu folosesc moneda comună să exprime opinii privind deciziile zonei euro, dar fără să le poată bloca.
Acestei propuneri privind zona euro i se opun state importante, precum Franţa sau Germania.
Cea privind ajutoarele sociale a nemulţumit unele capitale ale unor state din Est din Grupul de la Vişegrad.
Premierul britanic David Cameron a anunţat că referendumul pe tema privind rămânerii sau nu a ţarii sale în Uniunea Europeană ar putea fi convocat chiar în luna iunie.
Dacă propunerile sale vor fi acceptate la summitul de săptămâna viitoare, Cameron promite să pledeze în faţa electoratului pentru rămânerea ţării sale în spaţiul comunitar.