Micul trafic de frontieră între România şi Republica Moldova
Doar 60 din 400 de solicitări de permis pentru micul trafic de frontieră, depuse la Consulatul General al României din Chişinău, au fost acceptate.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 02 Martie 2010, 09:07
În prima zi în care cetăţenii Republicii Moldova au putut solicita permise pentru micul trafic de frontieră, doar 60 din 400 de solicitări au fost acordate.
Respingerea unei bune părţi a dosarelor a fost explicată de responsabili ai Consulatului prin faptul că erau incomplete, iar acest lucru e pus la rândul lui pe seama lipsei de informare.
Petre Liţiu, şeful Secţiei Permise de Mic Trafic spune că mare majoritate a celor care vor să treacă frontiera "vin cu invitaţii care numai sunt valabile sau sunt valabile pe o durată foarte scurtă astfel încât nu poate fi emis permisul până când expiră invitaţia. Singura chestiune de care putem vorbim este că nu deţin sau nu au deţinut informaţiile necesare privind aceste documente prin care dânşii justifică temeinicia deplasării în România. În zona de frontieră pentru că pentru alte scopuri trebuie să obţină viza", a precizat Petre Liţiu, şeful Secţiei Permise de Mic Trafic.
Recent a intrat în vigoare acordul privind micul trafic la frontiera dintre România şi Republica Moldova. În baza acestuia, cetăţenii moldoveni cu domiciliu de cel puţin un an într-o localitate la cel mult 50 de kilometri de frontieră pot intra în România pe baza unui permis şi nu cu vize, ca până acum. Solicitanţii trebuie să depună dosarele personal la consulatele României din Republica Moldova în zilele de lucru, între orele 8.00 şi 16.00.