"Mesaj personal" de anexare
Moscova susține că anexarea Transnistriei "nu e pe ordinea de zi", iar Tiraspolul ar declara acum că cererea de anexare era "un mesaj personal".
23 Martie 2014, 07:59
Anexarea Crimeii a readus în atenţie conflictele îngheţate din Georgia şi Republica Moldova, state care, ca şi Ucraina, au făcut parte din Uniunea Sovietică şi încearcă să se apropie de Uniunea Europeană.
Ambele ţări au parafat, anul trecut, Acorduri de asociere la UE, care ar urma să fie semnate în luna iunie.
În Georgia există două regiuni separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud, care se află, de facto, sub controlul Moscovei de la războiul din 2008, iar în Republica Moldova Federaţia Rusă are militari în regiunea separatistă transnistreană, asupra căreia Chişinăul a pierdut controlul în urma războiului din 1992.
Preşedinta Camerei superioare a legislativului rus a calificat însă drept inoportune discuţiile referitoare la primirea în Federaţia Rusă a celor trei teritorii.
"Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud nu au adresat Moscovei cereri de a fi primite în componenţa Federaţiei Ruse", a declarat Valentina Matvienko, preşedinta Consiliului Federaţiei - Camera superioară a Parlamentului rus, într-un interviu pentru televiziunea rusă REN TV.
"Nu s-au adresat şi a discuta acum despre aceasta este inoportun şi nu trebuie încercat să se prezinte Rusia ca şi cum ar fi gata să acapareze ceva.
"Această problemă nu se află pe ordinea de zi. Situaţia în cazul Crimeii este, într-adevăr, o situaţie deosebită, distinctă şi specială, astăzi fiind pur şi simplu restabilită dreptatea istorică", a mai spus ea.
Scrisoarea din Tiraspol
Săptămâna aceasta, în presa rusă, au apărut informaţii în legătură cu o scrisoare adresată preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, de către preşedintele parlamentului separatist de la Tiraspol, Mihai Burlă, în care acesta ar fi solicitat să fie analizată posibilitatea primirii Transnistriei în componenţa Rusieri.
Ulterior, surse ale administraţiei de la Tiraspol au precizat pentru publicaţia Kommersant.md că nu este vorba de o cerere oficială, ci de un mesaj personal al preşedintelui legislativului transnistrean.
Presa rusă reaminteşte, totodată, că în anul 2006 în Transnistria a avut loc un referendum, în care 97% dintre participanţi s-au pronunţat pentru unirea cu Rusia.