Memorial pentru romii care au fost victime ale Holocaustului
Angela Merkel inaugurează la Berlin un memorial închinat romilor care au fost victime al Holocaustului nazist.
Articol de Ioana Dogaru, 24 Octombrie 2012, 11:04
Cancelarul german, Angela Merkel, inaugurează miercuri un monument în memoria a aproape jumătate de milion de membri ai comunităţii rome, ucişi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cancelarul german şi preşedintele Germaniei vor inaugura o fântână memorială, care se află în parcul Tiergarten, în apropiere de Parlamentul german, pentru a comemora victimele minoritatii rome, cunoscuta in Germania si sub numele de sinti.
Reprezentanţi ai minorităţii sinti afirmă că monumentul reprezintă o recunoaştere întârziată a suferinţei din trecut, dar totodată un avertisment împotriva discrimării din prezent.
Dezvelirea memorialului vine după ani de întârzieri şi dispute legate de proiectarea şi costul acestuia.
Angela Merkel a recunoscut că dezvelirea acestui memorial a durat foarte mult timp şi a iscat "multe discuţii", dar a amintit că şi pentru memorialul evreilor ucişi din Europa au trecut 15 ani până la finalizarea lui.
Experții spun că în timpul celui de-al doilea război mondial au fost ucişi între 220.000 și 500.000 de romi.
Memorialul a fost proiectat de artistul israelian Dani Karavan.
Poezia "Auschwitz" a poetului italian Santino Spinelli este gravată în jurul fantanii.
O cronologie a campaniei de exterminare declansate de nazisti e amplasata lângă memorial.
"Atitudinea anti-roma este la fel de inacceptabilă ca anti-semitismul"
În 1982, Germania a recunoscut oficial genocidul romilor şi sinti - populatie tiganeasca din zonele de limba germana din Europa Centrală.
Liderul Consiliului Central al sinti şi roma din Germania, Romani Rose, va participa la ceremonie.
"Inaugurarea memorialului trimite un mesaj important pentru societate, că atitudinea anti-roma este la fel de inacceptabilă ca anti-semitismul", a declarat Romani Rose pentru AFP.
În ultimii ani, Germania a început o mişcare pentru a comemora persecuţia romilor în timpul celui de-al doilea război mondial.
Cu toate acestea, organizaţiile de romi şi grupurile pentru drepturile omului spun că sunt încă discriminaţi în multe ţări europene.