Medicamentele contrafăcute, în vizorul Parlamentului European
Parlamentul European a adoptat o nouă lege prin care previne intrarea medicamentelor contrafăcute în lanţul de aprovizionare.
Articol de Ioana Dogaru, 16 Februarie 2011, 15:50
Membrii Parlamentului European au aprobat miercuri, o nouă lege care va preveni intrarea medicamentelor contrafăcute în lanţul legal de aprovizionare.
Vânzările pe Internet sunt acoperite de noua legislaţie, care introduce de asemenea, noi măsuri de siguranţă şi trasabilitate, precum şi sancţiuni pentru falsificatori, în încercarea de a preveni vânzarea medicamentelor falsificate cetăţenilor Uniunii Europene.
"Lipsa unui cadru juridic încurajează contrafacerea, care este o crimă organizată. Am fost martorii unei dezvoltări uriaşe a acestei activităţi infracţionale, cu o creştere de 400% în capturile de medicamente contrafăcute în anul 2005.
"Protejarea siguranţei pacienţilor este scopul de bază al acestei directive", a declarat Marisa Matias, care a condus discuţiile pe acest subiect în Parlamentul European.
Potrivit deputaţilor europeni, vânzările online sunt principalele rute prin care medicamentele falsificate intră pe piaţa europeană şi din acest motiv s-a considerat necesară reglementarea vânzării produselor farmaceutice pe internet.
Proiectul de legislaţie actualizează regulile curente şi introduce aşa-numitele caracteristici de siguranţă, care vor apărea pe ambalajele medicamentelor pentru a le garanta autenticitatea şi a uşura identificarea pachetelor individuale, precum şi pentru a verifica daca aceste pachete au fost deschise.
Textul aprobat de către deputaţii europeni este rezultatul unui acord cu Consiliul, care trebuie, de asemenea, să îl aprobe în mod formal.
Odată aprobat, statele membre au 24 de luni pentru a face modificările necesare în legislaţia naţională.