Măsurile împotriva Iranului, disputate de SUA şi Israel
Secretarul american al apărării, Robert Gates, declară că ameninţarea cu forţa militară nu este singura cale de a descuraja Iranul pentru a nu mai continua programul său nuclear.
09 Noiembrie 2010, 10:47
După ce duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită în SUA, făcea presiuni asupra administraţiei Obama arătând într-o convorbire cu vicepreşedintele Joseph Biden că Iranul nu poate fi oprit de la a dezvolta arme nucleare decât prin forţă militară, secretarul apărării Robert Gates respingea luni ideea.
El declara că ameninţarea cu forţa militară nu este singura cale de a descuraja Iranul pentru a nu mai continua programul său nuclear.
Analiştii spun că declaraţiile domnului Gates relevă diferenţele semnificative dintre guvernele american şi israelian în legătură cu cât de dură ar trebui să fie abordarea politicilor faţă de Teheran într-un moment în care ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri luna aceasta în Turcia.
Iranul a declarat duminică disponibilitate pentru noi convorbiri cu cei cinci membri ai Consiliului de Securitate plus Germania, negocieri pe care le-a părăsit în octombrie anul trecut.
În timp ce Israelul face presiuni pentru măsuri mai dure împotriva Teheranului, Casa Albă doreşte să mai acorde ceva timp pentru ca sancţiunile economice să funcţioneze. Washington-ul crede că abordarea politico-economică are impact asupra Iranului.
Experţi independenţi cred şi ei că cele mai ample sancţiuni de până acum încep să "muşte" şi să afecteze profund economia iraniană şi viaţa cetăţenilor Republicii Islamice.
Unii analişti observă că primul ministru Netanyahu a crescut presiunile asupra administraţiei Obama pentru ca aceasta să adopte o linie mai dură împotriva programului nuclear al Iranului. Aceiaşi analişti cred că, în cazul în care Israelul ajunge la concluzia că Teheranul ar fi aproape de a dezvolta o bombă, statul evreu ar putea lansa propria lovitură militară împotriva facilităţilor nucleare iraniene în termen de câteva luni de zile.
Promotorii americani ai liniei dure faţă de Teheran, îşi pierd şi ei răbdarea. Unii membri ai Congresului sprijină poziţia Senatorului republican de Dakota de Sud, Lindsay Graham, care cere "neutralizarea Iranului, nu numai a programului nuclear, ci şi a forţelor aeriene şi navale ale sale”. Senatorul republican cere scufundarea navelor iraniene şi aplicarea unei lovituri decisive Gărzii Revoluţionare.