Măsuri sanitare în Spania împotriva unei variante indiene a coronavirusului
Varianta indiană a coronavirusului îngrijorează Europa. La Madrid, ministrul regional al sănătăţii a cerut guvernului central să sporească controalele în aeroporturi.
28 Aprilie 2021, 05:14
Varianta indiană a coronavirusului îngrijorează Europa. La Madrid, ministrul regional al sănătăţii a cerut guvernului central să sporească controalele în aeroporturile internaţionale.
Varianta indiană a coronavirusului cu mutaţiile apărute îngrijorează Europa, unde s-a constatat apariţia a cel puţin 100 de cazuri. Madridul este una din capitalele cu cea mai mare deschidere, iar autorităţile regionale se tem de o explozie a numărului de infectări, pentru că India raportează zilnic circa 350 de mii de cazuri.
În acest context, ministrul regional al sănătăţii a cerut guvernului central printr-o scrisoare acţiuni ferme pentru a opri răspândirea virusului. Principala măsură ar fi controale efective în Aeroportul Madrid Barajas, în special pentru pasagerii care vin din India, chiar dacă Spania nu are zboruri directe cu această ţară. Directorul Centrului de Alerte şi Urgenţe Sanitare, Fernando Simon.
Fernando Simon: Noua variantă indiană a virusului nu a demonstrat să prezinte un risc major, cel puţin în evoluţia cazurilor asupra cărora s-au realizat studii în Europa, dar nu excludem nimic. Cea cunoscută cu denumirea B1-617 are două mutaţii, care se pot asocia cu o mai mare transmisibilitate. Se analizează dacă se iau măsuri suplimentare în afară de interzicerea zborurilor directe şi acţiuni asupra persoanelor care tranzitează anumite zone.
Spania menţine restricţii de zbor pentru Africa de Sud şi Brazilia şi impune dovada unui test PCR negativ pentru toţi pasagerii care ajung pe cale aeriană sau maritimă. Cu o rată de infectare care pare să fie stabilă în majoritatea regiunilor ţării, Spania a raportat la sfârşitul săptămânii aproape 20 de mii de noi cazuri de COVID-19 şi aproximativ 150 de decese.
Totuşi există şi motive de speranţă. Un concert organizat la Barcelona pentru 5 mii de persoane, în urmă cu o lună, demonstrează că evenimentele mari pot fi sigure. Doar şase persoane au fost testate pozitiv de COVID-19 după eveniment - au anunţat autorii experimentului. Specialiştii care au realizat studiul, pornind de la acest concert organizat de trupa Love of Lesbian, la Sala Palau Sant Jordi, cu o capacitate de peste 18 mii de spectatori, au anunţat că numai 6 persoane s-au infectat cu coronavirus.
Din cei 6 spectatori numai doi s-au contaminat la concert. Acest experiment demonstrează că evenimentele cu public numeros pot fi sigure, dacă se respectă anumite măsuri de siguranţă. Spectatorii au fost testaţi cu teste de anticorpi. Au purtat mască de protecţie FPP2, dar nu au fost obligaţi să păstreze distanţa fizică. Astfel, ei s-au bucurat de concert după ce au semnat un consimţământ de supraveghere epidemiologică. Participanţii au fost testaţi apoi de două ori, după concert, la distanţă de 7, respectiv 14 zile, iar analizele lor arată că evenimentul nu a avut niciun impact asupra ratei de infectare în rândul spectatorilor.
Concluzia este că iniţiativa a fost un succes, iar organizatorii de festivaluri din Spania spun că văd lumina de la capătul tunelului. Ei speră ca experimentul de la Barcelona să fie un exemplu pentru întreaga lume în privinţa reluării concertelor în direct cu public.