Măsuri luate de autoritățile israeliene împotriva COVID-19
13 Mai 2020, 18:50
Israelul a investit din timp în testarea populației. Astfel, unitățile mobile realizează testarea în stradă în doar câteva minute.
Despre măsurile luate de autoritățile de acolo, aflăm mai multe detalii de la Dragoș Ciocîrlan.
Reporter: Israelul a fost prima ţară care și-a închis granițele pentru străini, când a început epidemia, cu toate consecințele rezultate din blocarea turismului, cu pierderi importante în industria hotelieră și comerț. Avioanele au continuat să zboare în lumea întreagă pentru a-i aduce acasă pe israelieni, chiar dacă au fost rute noi, fără escală, la distanțe foarte mari, precum Australia și America de Sud.
Compania El Al și-a adaptat avioanele de pasageri pentru a aduce mari cantități de materiale medicale necesare combaterii coronavirusului. S-au implicat Ministerul de Externe, Mossadul și Ministerul Apărării. Ca măsură strategică, pe termen mediu și lung, au fost aduse cantități semnificative de materii prime pentru producerea de medicamente. Circulația a fost oprită între localități pentru a reduce rata infectărilor. Şi în timpul sărbătorilor, când toți merg la rude sau prieteni, străzile orașelor au fost pustii, după cum se vede în imaginile publicate pe site-ul RRA online.
O măsură criticată, monitorizarea digitală, s-a dovedit foarte eficientă în identificarea persoanelor care s-au aflat întâmplător în contact cu bolnavi de COVID-19. E mai rapidă decât o anchetă epidemiologică clasică și salvează vieți. Cei care revin din străinătate sunt obligați să intre în carantină 14 zile. Dacă nu au condiții de izolare acasă, sunt trimiși la hotelurile desemnate pentru carantină. În marile orașe au fost create centre de recoltare în spații deschise, precum parcări, pentru a proteja activitatea spitalelor.
Accesul în spitale se face separat pentru cei care au simptome evidente sau au fost testați pozitiv. De la început, accesul în magazinele alimentare și supermarketuri s-a făcut păstrând distanța socială de doi metri în stradă, cu măști de protecție. Intrarea în magazine pentru cumpărături și acum se face după măsurarea temperaturii. Măsurile pe care le-au decis autoritățile israeliene au fost preluate de numeroase state europene. În reducerea propagării, un rol esențial l-au avut măsurile timpurii, iar populația a înțeles că este o problemă de securitate națională. Au fost izolate complet unele localități și câteva cartiere cu foarte multe persoane infectate.
Premierul Benjamin Netanyahu a avut periodic consultări prin videoconferință cu mai mulți lideri europeni.
Restaurantele, cafenelele, terasele rămân închise, probabil până în luna iunie. Statul, prin Ministerul Finanțelor, a acordat sume uriașe.
Rata șomajului a crescut de la 3% la 27%. Asta reprezintă un efort financiar foarte mare din partea statului.
În paralel cu măsurile de urgență pentru prevenirea răspândirii a fost intensificată activitatea de cercetare pentru găsirea unor soluții, începând de la tratamentul medical specific până la dezvoltarea de anticorpi, ceea ce s-a realizat cu succes și producerea unui vaccin la care lucrează câteva institute de cercetări biologice. Rezultatele obținute până acum sunt încurajatoare. Ţări foarte bogate din zona Golfului sunt interesate de experiența Israelului în tratarea bolnavilor de COVID-19 și ar fi dispuse să investească în obținerea unui vaccin. Săptămâna trecută au fost două zile fără decese legate de coronavirus. În prezent, și-au reluat activitatea aproape toate magazinele, respectând strict regulile de sănătate publică. Au fost redeschise grădinițele și școlile parțial, clasele de curs fiind divizate pentru a se evita aglomerația și riscurile. Începe un program-pilot de testări serologice pentru a se vedea în ce măsură există o reacție imunologică la cei care au fost bolnavi.
(PH)