Mario Monti, în faţa votului de încredere din parlament
Noul premier al Italiei, Mario Monti, a prezentat în parlament programul de austeritate şi de relansare economică a ţării. El a prezentat şi un cabinet relativ restrâns de tehnocraţi, care ar urma să implementeze acest program.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 18 Noiembrie 2011, 08:18
Totul, în Italia, se desfăşoară în condiţiile în care pieţele manifestă neîncredere, dobânzile pentru împrumuturile pe zece ani sunt în jur de 7%.
Peste această cifră povara dobânzii se consideră că transformă creditul într-unul de nesuportat.
Agenţia de rating Fitch, citată de Agerpres, susţine că guvernul Monti are deschisă în faţă o fereastră de oportunitate pentru a crea o surpriză pozitivă care, dacă este susţinut printr-o acţiune politică europeană, cuprinzând intervenţie a Băncii Central Europene, poate sparge dinamica pieţii şi poate face ca dobânzile să revină la un nivel mai sustenabil.
Referitor la programul prezentat de Mario Monti în parlament, este aşteptat votul de al deputaţilor după cel de joi al senatorilor.
Modificarea sistemului de pensionare
Noul prim-ministru al Italiei, Mario Monti, a optat în lupta contra crizei economice pentru un cabinet de 12 miniştri, toţi tehnocraţi, fără niciun politician.
Primul-ministru are totuşi dreptul să modifice pe parcurs structura executivului.
În ciuda instalării acestui guvern nou, presiunile asupra obligaţiunilor de stat nu au scăzut.
Randamentul obligaţiunilor Italiei cu maturitatea la zece ani a închis joi peste pragul critic de 7%, mulţi economişti considerând că datoria ţării de peste 1.900 de miliarde de euro devine nesustenabilă la astfel de dobânzi.
Premierul Mario Monti are în plan, în vederea relansării creşterii economice, modificarea sistemului de pensionare şi reintroducerea impozitului pe proprietăţile imobiliare, eliminat de guvernul Berlusconi.
De pe agenda guvernului nu lipsesc lupta pentru combaterea evaziunii fiscale şi crearea de condiţii profesionale pentru tineri şi femei, două categorii penalizate de politicile muncii în Italia.
Alte obiective ar mai fi protejarea familiei şi susţinerea politicilor de conciliere a profesiei cu îndatoririle familiare, pentru a stimula creşterea natalităţii.
Măsurile prezentate de Mario Monti au fost primite cu aplauze în Senat, mai puţin însă din partea membrilor Liga Nordului.