Mariano Rajoy: Nu voi accepta să se rupă suveranitatea naţională
Pentru formarea noului guvern, de data asta de coaliţie, premierul Mariano Rajoy afirmă că e dispus să negocieze doar cu formaţiuni care susţin unitatea Spaniei,
23 Decembrie 2015, 07:27
Partidele spaniole îşi pregătesc strategia după alegerile care au adus patru formaţiuni în Parlamentul de la Madrid şi au redus din susţinerea pentru, încă, principala forţă politică, Partidul Popular.
Pentru formarea noului guvern, de data asta de coaliţie, premierul Mariano Rajoy afirmă că e dispus să negocieze doar cu formaţiuni care susţin unitatea Spaniei, respectiv cu: socialiştii şi cu noul partid de orientare liberală Ciudadanos.
Liderul conservator, Mariano Rajoy, care a anunţat că va încerca să alcătuiască viitorul executiv a avertizat despre un posibil blocaj.
"Fragmentarea forţelor politice care se va produce în noul parlament nu poate avea loc deoarece ar fi total negativă pentru interesele generale ale tuturor spaniolilor. Ar însemna paralizare, blocaj şi inacţiune", a spus Mariano Rajoy.
Prim-ministrul spaniol se referă atât la refuzul partidului Podemos de a sprijini învestirea sa ca premier, precum şi la poziţia socialiştilor, a doua forţă politică cea mai votată de a vota negativ la învestire.
Voi depune toate eforturile mele pentru promovarea acestui dialog şi pentru a-l duce la capăt şi sper ca toţi ceilalţi să facă acelaşi lucru şi toţi să fim capabili de a sta la înălţimea de care naţiunea noastră are nevoie. Dialogul urmăreşte crearea unui guvern stabil, însă discuţiile pot avea loc doar cu formaţiunile care doresc unitatea Spaniei, mai afirmă Mariano Rajoy.
"Eu cu siguranţă nu voi accepta să se rupă suveranitatea naţională. Sunt aspecte pe care nu le putem accepta, pentru că nu le doresc cei 7,2 milioane de oameni care ne-au votat şi nici marea majoritate care a votat alte forţe politice", a precizat Mariano Rajoy.
Premierul a avertizat că Spania nu îşi poate permite o perioadă de incertitudine politică ce ar pune în pericol paşii înainte făcuţi în perioada recentă.
Liderul Partidului Popular nu a dezvăluit ce preferinţe are la negocierile privind sprijinul pentru formarea guvernului şi a apelar la prudenţă şi discreţie.
Pe de altă parte, Banca Naţională a Spaniei a avertizat că frânarea reformelor după alegerile din 20 decembrie ar putea avea un impact negativ asupra economiei spaniole.
Într-un raport de analiză, publicat astăzi, se precizează că principala sursă de incertitudine pentru previziunile de creştere o reprezintă politicile economice de reforme, bugetul şi consumul.
Şi agenţiile de calificare s-au pronunţat după rezultatul alegerilor, confirmând analiza Băncii Naţionale care sugerează că o anulare a reformelor Partidului Popular ar avea un efect rău.
De asemenea, pe raportul publicat astăzi mai aminteşte despre necesitatea respectării pactului privind reducerea deficitului public care, pentru partidele de stânga, nu este o prioritate, însă pentru conservatori este un obiectiv stabilit pentru anul care vine.