Marea Britanie "va cere revizuirea mecanismelor CEDO"
Guvernul de la Londra este nemulţumit de unele sentinţe date de judecătorii Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care sunt în contradicţie cu deciziile luate de parlamentul britanic.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 21 Februarie 2011, 17:09
Guvernul de la Londra este nemulţumit de unele sentinţe date de judecătorii Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care sunt în contradicţie cu deciziile luate de Parlamentul britanic şi consideră că a venit timpul ca CEDO să nu mai hotărască în numele altor ţări ce este bine pentru ele.
Printre deciziile care i-au înfuriat pe politicienii britanici, se numără cea care le oferă agresorilor sexuali dreptul de a ieşi de sub urmărire după o anumită perioadă şi cea care le dă persoanelor aflate în închisori dreptul de a vota.
Ministrul britanic de Justiţie, Kenneth Clarke, a anunţat că va cere revizuirea modului în care funcţionează Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
El a precizat, într-o emisiune televizată la BBC, că procesul de reformare ar putea începe în luna noiembrie, când ţara sa va prelua şefia Consiliului Europei.
Kenneth Clarke a declarat că "există motive suficiente pentru reformarea CEDO.
"Cred că trebuie să stabilim cât de departe poate merge în cazuri pe care tribunalele naţionale le pot soluţiona. Suntem siguri că această Curte funcţionează aşa cum se cuvine, are un număr foarte mare de judecători şi ar trebui să ştim dacă ei pot să-şi rezolve cazurile mult mai repede", a precizat Kenneth Clarke.
De asemenea, Kenneth Clarke a subliniat că "mai multe ţări şi-au exprimat îndoielile faţă de funcţionalitatea CEDO şi trebuie să determinăm care sunt relaţiile dintre această Curte şi sistemele naţionale de justiţie".
Marea Britanie vrea să se retragă din convenţia europeană a drepturilor omului
Ministrul a dat, însă asigurări că Marea Britanie nu se va retrage din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.
În schimb, guvernul de la Londra studiază posibilitatea de a adopta o lege a drepturilor care să primeze în faţa sentinţelor date de CEDO.
Premierul David Cameron a cerut, în urmă cu câteva zile, în Parlament, urgentarea procesului.
Potrivit acestuia, "comisia responsabilă cu elaborarea unei legi britanice a drepturilor va fi înfiinţată imediat, pentru că trebuie să ne asigurăm că deciziile privind această ţară vor fi luate în acest parlament, şi nu la CEDO".
Mai mult, Kenneth Clarke a subliniat că "este strigător la cer ca deciziile acestei Curţi să ignore bunul simţ".
Adoptarea unei legi britanice a drepturilor este considerată însă, o greşeală de către fostul preşedinte al sistemului judiciar din Anglia şi Ţara Galilor, lordul Woolf.
Lordul Woolf a atras atenţia că "existenţa unei noi convenţii va crea complicaţii, pentru că apoi tribunalele vor avea două seturi de reguli de care trebuie să ţină cont".
Mai mult, în opinia lordului Woolf "opţiunile sunt limitate. Fie respectăm Convenţia Europeană, fie nu o respectăm şi ne retragem din Consiliul Europei".