Marea Britanie şi Europa aşteaptă rezultatele votului din Scoţia
Potrivit Reuters, după numărarea a peste 60% din voturile la referendumul de independenţă a Scoţiei, cu 54% conduc unioniştii. Rezultatele finale vor fi anunţate la ora 08.00.
Articol de Radiojurnal, 19 Septembrie 2014, 07:34
Rezultatele finale ale referendumului istoric din Scoţia, în urma căruia se va şti dacă ţara va rămâne sau nu în componenţa Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, urmează să anunţe în jurul orei 06.00 GMT (08.00 ora României).
Conform Ageţiei Reuters, după numărarea a peste 60% din voturi, cu 54 de procente conduce tabăra celor care resping independenţa şi vor să rămână în componenţa Marii Britanii.
În cel mai mare oraş al Scoţiei, Glasgow, majoritatea aparţine însă celor care vor independenţa.
Corespondentul RRA la Londra, Carl, Josephs, transmite că un sondaj al Agenţiei YouGov publicat la scurt timp după închiderea urnelor indică o victorie a celor care au spus nu independenţei Scoţiei.
YouGov este o firmă de sondare pe internet a opiniilor politice.
"YouGov preconizează că unioniştii vor câştiga la referendum cu 54%, în timp ce aceea care s-au pronunţat pentru independenţă vor obţine 46%. Un chestionat on-line 1800 de persoane după ce au votat, persoane cu care am discutat din vreme săptămâna aceasta şi am sesizat o mică dar clară deplasare a opiniilor de la da spre nu. Se poate estima că există 99% şanse pentru o victorie a unioniştilor", a spus Liderul YouGov, Peter Kellner.
Potrivit estimărilor mai mult de 80% dintre votanţii înregistraţi au mers la urne, ceea ce înseamnă că indiferent care opinie va învinge se poate spune că are un puternic mandat democratic.
În cazul respingerii independenţei, Scoţia ar urma să beneficieze de un statut de autonomie sporită.
Referendumul reaprinde flacăra separatismului în lume
Un vot în favoarea independenţei va implica separarea de Marea Britanie, dar şi complicaţii legate de statutul internaţional al Scoţiei.
Totodată, obţinerea independenţei de către Scoţia ar putea inflama lucrurile pe continentul european, unde votul a fost văzut ca un model pentru numeroasele mişcări separatiste.
France Presse relatează că referendumul scoţian a avut cea mai mare influenţă în provincia spaniolă Catalunia.
Parlamentul regional catalan se reuneşte chiar astăzi pentru a convoca propria consultare populară pentru declararea indepedenţei.
Referendumul ar urma să aibă loc pe 9 noiembrie, însă guvernul central spaniol spune că nu va accepta organizarea sa.
O altă regiune care speră la independenţă este Flandra, în Belgia.
La ultimele alegeri parlamentare, Noua Alianţă Flamandă, separatistă, a devenit cea mai puternică formaţiune din zonă.
În cazul unei divizări, Belgia îşi va pierde jumătate din populaţie, dar şi din puterea economică.
Şi insula franceză Corsica visează la independenţă.
Multă vreme, statul francez a încercat să elimine complet limba corsicană din viaţa publică şi din şcoli.
Grupările militante au încercat timp de mulţi ani să iasă de sub suveranitatea Franţei prin violenţă, atacând reprezentanţii sau simbolurile statului francez şi casele de vacanţă ale cetăţenilor Franţei continentale.
O situaţie aparte este în Bavaria, unde puţini sunt cei care se gândesc serios la înfiinţarea unui stat propriu.
De altfel, până în prezent nu a apărut o mişcare semnificativă care să ceară separarea de Germania.
În Canada în schimb, în 1995, provincia Quebec a organizat fără succes cel de-al doilea referendum de separare, după ce un demers similar a fost respins în 1980.
Mulţi au atribuit această înfrângere întrebării neclare la care au fost chemaţi să răspundă cetăţenii.