Marea Britanie, "într-o situaţie economică foarte dificilă"
Preşedintele băncii centrale franceze, Christian Noyer, care a declarat că agenţiile ar trebui să retrogradeze ratingul Marii Britanii înainte de cel al Franţei. Guvernanţii britanici sunt "şocaţi de comentariile franceze".
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 16 Decembrie 2011, 16:08
Ministrul francez al finanţelor, François Baroin, a descris Marea Britanie ca fiind într-o situaţie economică foarte dificilă, care are un deficit apropiat de cel al Greciei, un nivel al datoriei apropiat de a cel al francez şi perspective de creştere economică mult sub media zonei euro.
Un punct de vedere similar a avut preşedintele băncii centrale franceze, Christian Noyer, care a declarat că agenţiile ar trebui să retrogradeze ratingul Marii Britanii înainte de a-şi întoarce privirile către Franţa.
Răspunsul oficial al executivului britanic la adresa atacurilor franceze legate de ratingul de ţară a fost însă mai degrabă unul moderat.
Un purtător de cuvânt al premierului David Cameron a declarat că ratingul Marii Britanii nu poate fi retrogradat, deoarece guvernul de la Londra a pus în practică un plan solid de reducere a nivelului datoriilor, care îi conferă credibilitate pe pieţele financiare.
Presa britanică scrie însă că, în cadrul privat, guvernanţii s-au declarat şocaţi de comentariile franceze.
Cotidianul Daily Telegraph citează surse din interiorul cabinetului care consideră că liderii de la Paris au intrat într-o stare de panică din cauza perspectivelor de retrogradare a ratingului şi încearcă să creeze confuzie prin subminarea reputaţiei economice a altor state.
Tot Daily Telegraph publică şi opinia unui parlamentar conservator, membru în comisia de finanţe, care este de părere că francezii ar trebui să înţeleagă că agenţiile de rating nu au în vedere doar imaginea în ansamblu a unei economii, ci au în considerare şi eşecul pe care statele din zona euro l-au înregistrat până acum în lupta pentru stabilizarea monedei europene.
Raitingurile de ţară determină costurile împrumuturilor
Ratingurile de ţară sunt importante pentru nivelul costurilor împrumuturilor.
Cu alte cuvinte, un stat care are un rating maxim se poate împrumuta de pe pieţe la o dobândă foarte mică, în timp ce o ţară cu rating scăzut va avea de plătit mai mult.
În prezent, Marea Britanie poate obţine împrumuturi la o dobândă de 2,2%, în timp ce pentru Franţa rata dobânzii e de 3,2%.
Atacurile franceze legate de nivelul ratingului de ţară vin la scurt timp după ce Marea Britanie s-a opus modificării Tratatului Uniunii Europene, care ar fi presupus o uniune fiscală mult mai strictă pentru statele membre.
Liderii francezi au declarat că Marea Britanie va rămâne în istorie ca o ţară marginalizată de această decizie, iar preşedintele Nicolas Sarkozy a refuzat să dea mâna cu premierul David Cameron în timpul summit-ului de la Bruxelles.
El l-a catalogat apoi pe liderul guvernului britanic ca fiind "un băieţel încăpăţânat din cauza insistenţei cu care cerea garanţii pentru Marea Britanie".
O altă situaţie în care preşedintele francez a dat dovadă de lipsă de diplomaţie s-a înregistrat în urmă cu câteva săptămâni, la un alt summit al statelor membre ale Uniunii, când Nicolas Sarkozy, enervat de propunerile şi criticile britanice, i-a spus lui David Cameron că a ratat o bună ocazie de a tăcea.