Manifestanţi pro-ruşi au proclamat "Republica Populară Doneţk"
După ce au ocupat sediul administraţiei locale din Doneţk, manifestanţii pro-ruşi au proclamat astăzi o republică suverană şi au înlocuit drapelele ucrainene cu cele ruse.
07 Aprilie 2014, 18:55
Tensiune în creştere în estul Ucrainei.
După ce au ocupat sediul administraţiei locale din Doneţk, manifestanţii pro-ruşi au proclamat astăzi o republică suverană şi au înlocuit drapelele ucrainene cu cele ruse.
Manifestanţii au decis să organizeze un referendum privind suveranitatea regională în următoarea lună.
Pentru moment, Moscova se arată rezervată, iar mesajele transmise de mai mulţi lideri politici ruşi în urmă cu puţin timp sunt de expectativă.
Activiştii pro-ruşi care ieri au ocupat sediul administraţiei regionale din Doneţk au înfiinţat un Consiliu Popular, care a proclamat pe teritoriul regiunii omonime Republica Populară Doneţk şi intenţia de a organiza până cel târziu la 11 mai un referendum ce ar urma să confirme independenţa autoproclamatei entităţi şi să decidă în favoarea unirii cu Rusia.
Regiunea minieră Doneţk este situată în estul Ucrainei, la graniţa cu Rusia, şi are o populaţie majoritar rusă şi rusofonă.
Consiliul a adresat de asemenea un mesaj preşedintelui rus, Vladimir Putin, în care afirmă că, "în caz de acţiuni agresive ale puterii de la Kiev", acesta va cere Moscovei să introducă temporar un contingent militar de menţinere a păcii pe teritoriul autoproclamatei Republici din Doneţk.
Acţiuni anti-guvernamentale şi pro-ruse au loc de două zile şi în alte două centre regionale din estul Ucrainei.
Celulă anti-criză în Ucraina
La Harkov, manifestanţii au ocupat sediul administraţiei regionale, iar la Lugansk, cel al serviciului de securitate, SBU, eliberând mai mulţi activişti arestaţi.
Manifestanţii au cerut aici federalizarea Ucrainei, ca şi acordarea pentru limba rusă a statutului de a doua limbă de stat.
Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat că aceste manifestări reprezintă o a doua etapă de destabilizare a Ucrainei, după Crimeea, iar preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov, a anunţat înfiinţarea unei celule anti-criză, avertizând că împotriva manifestanţilor ce vor face uz de arme vor fi întreprinse, a spus el, acţiuni anti-teroriste.
Mai mulţi oficiali de la Kiev, în frunte cu un vicepremier şi ministrul de interne, ca şi şeful SBU, au fost trimişi de urgenţă în cele trei regiuni pentru a coordona activitatea autorităţilor.
La Moscova, Ministerul rus de Externe, cu puţine minute în urmă, a dat publicităţii o declaraţie oficială în care afirmă că nu se poate conta pe o stabilizare durabilă a situaţiei din Ucraina fără o reformă constituţională reală în cadrul căreia, prin federalizare, să fie asigurate interesele tuturor regiunilor, să fie confirmat statutul acesteia de ţară în afara blocurilor şi să fie fixat rolul special al limbii ruse.
Kievul, se afirmă în declaraţii, trebuie să înceteze să mai arate cu degetul spre Rusia, acuzând-o de toate nenorocirile sale, pentru că poporul ucrainean doreşte să asculte, să audă din partea Kievului un răspuns clar la toate întrebările şi este timpul ca Kievul să plece urechea la aceste cereri.