Majorare abruptă a dobânzii de politică monetară în Turcia
Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda de referinţă de la 8,5% până la 15%.
Articol de Sergiu Şteţ, 22 Iunie 2023, 15:15
Banca Centrală a Turciei a decis o majorare semnificativă a costului creditului, semnalând o reorientare spre o politică economică mai convenţională pentru a contracara o inflaţie ridicată, transmite Reuters preluată de Agerpres.
La prima şedinţă de politică monetară sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Turciei a majorat dobânda de referinţă de la 8,5% până la 15%.
Aceasta este o schimbare majoră de direcţie după mai mulţi ani de politică monetară relaxată, în care dobânda de referinţă a fost redusă, de la 19% în 2021, până la 8,5% la finele lui 2022, în pofida unei inflaţii galopante.
"Înăsprirea politicii monetare va continua atât timp cât va fi nevoie, în mod gradual, până se va ajunge la o îmbunătăţire semnificativă a perspectivei de inflaţie", a informat comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, după ce a decis prima majorare a costului de după luna martie 2021.
Majorarea dobânzilor este un semnal că Turcia se îndepărtează de "viziunea economică neconvențională" a lui Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia dobânzile ridicate favorizează inflaţia.
Teoriile economice clasice susţin exact opusul, iar băncile centrale din întreaga lume au majorat rapid dobânzile pentru a combate o creştere accelerată a preţurilor de consum.
Prin scumpirea creditului, băncile centrale vor să frâneze cererea de credite imobiliare, credite de consum sau pentru investiţii din partea companiilor, ceea ce, potrivit teoriei economice convenţionale, duce la o încetinire a ritmului de creştere a preţurilor.