Maia Sandu, mărul discordiei în negocierile pentru formarea noului guvern
Liderii celor trei partide pro-europene, care au semnat acordul de refacere a Alianţei pentru Integrare Europeană, nu se înţeleg cu privire la candidatul pentru funcţia de premier.
Articol de Ala Boţan, Radio Chişinău, 24 Iulie 2015, 13:33
Negocierile pentru formarea noului guvern de la Chişinău nu s-au încheiat, deşi ieri, liderii celor trei partide pro-europene au semnat acordul de refacere a Alianţei pentru Integrare Europeană.
O întrevedere a reprezentanţilor celor trei formaţiuni, anunţată pentru ieri seară, a fost contramandată şi nu se ştie deocamdată când va avea loc.
Mărul discordiei se pare ca este candidatul pentru funcţia de premier, actualul ministru al educaţiei, Maia Sandu.
Întrevederea reprezentanţilor celor trei partide nu a mai avut loc, după ce candidatul propus de PLDM, actualul ministru al educaţiei, Maia Sandu, a amânat o discuţie cu Partidul Democrat.
Unii observatori de la Chişinău invocă disensiuni în cadrul alianţei nou create cu privire la candidatura Maiei Sandu la funcţia de premier.
Aceasta se pare că nu este susţinută de Partidul Democrat, pentru că acum o săptămână, ea declara într-un interviu că anume această formaţiune controlează justiţia din Republica Moldova.
Candidatura Maiei Sandu, ministru care a iniţiat reforme importante în educaţie, a fost una de compromis din partea PLDM, întrucât formaţiunea l-a propus iniţial pe liderul său Vlad Filat, care însă nu a fost agreat de democraţi şi liberali.
Noua coaliţie va deţine o majoritate fragilă de 52 de mandate din totalul de 101 deputaţi.
Una din priorităţile viitorului guvern va fi negocierea şi semnarea unui program cu FMI, în condiţiile în care Republica Moldova se confruntă cu o amplă criză economică, iar UE a suspendat finanţările prevăzute pentru acest an.
Totodată, preţurile au crescut semnificativ de la începutul acestui an, ca urmare a devalorizării monedei naţionale, după un scandal legat de fraude bancare în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, iar recent s-a scumpit şi energia electrică, dar şi gazul.