Magazinele din Franţa reduc taxele pe timp de criză
Marile lanţuri de magazine din Franţa s-au angajat să-şi regleze taxele impuse agricultorilor în funcţie de costurile de producţie ale acestora.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 18 Mai 2010, 14:51
Marile lanţuri de magazine din Franţa s-au angajat să-şi regleze taxele impuse agricultorilor în funcţie de costurile de producţie ale acestora.
Un acord asemănător codului de bune practici de la noi, care însă în România nu a dus la rezultatele scontate, obligă marii retaileri francezi sub ameninţarea supraimpozitării să reducă, în caz de criză, costurile prezenţei în raioane a fructelor şi legumelor autohtone.
În prezenţa şefului statului, Nicolas Szarkozy, la Palatul Elise reprezentanţii supermarketurilor s-au angajat să facă un efort şi să reducă pe timp de criză marjele impuse producătorilor de fructe şi legume.
Marjele reprezintă taxele pe care marile magazine le impun pentru prezentarea produselor. Este cazul de pildă al taxei de raft. Se consideră că este criză atunci când preţurile înregistrează o scădere semnificativă în raport cu media pe ultimii cinci ani.
În cazul piersicilor şi al nectarinelor, de plidă, este vorba de o scădere de 10% iar în cel al căpşunilor şi al cireşelor de 20%. În plus, preşedintele Nicolas Szarkozy însuşi a făcut o precizare- este criză atunci când preţul plătit producătorului este inferior costurilor de producţie.
"Lucrurile sunt foarte simple, când este criză trebuie să existe un acord de scădere a marjelor pentru ca producătorul să-şi vadă preţul crescut iar cumpărătorul să nu fie penalizat. Decizia asupra perioadei în care producătorii de fructe şi legume sunt în criză îi va reveni Guvernului. Dacă supermarketurile care vor trebui să semneze un angajament individual nu se vor plia regulilor şi nu vor reduce marjele atunci vor risca să se vadă în situaţia de a li se impune o taxă suplimentară pe suprafaţa comericală" a declarat Nicolas Szarkozy.
"Este un acord constrângător în special pentru cei care aveau obiceiul să impună marje mari. Vor trebui să joace jocul altfel vor fi sancţionaţi. Nu e nicio problemă să fie controlaţi, statul prin intermediul Direcţiei pentru Impozite sau al Direcţiei Împotriva Fraudelor putând verifica preţul de cumpărare şi cel de vânzare şi nu cred că se vor reţine să ne prindă pe picior greşit" a declarat directorul general al unui lanţ de supermarketuri, Michel Eduard Leclaire.
În mare, acordul îi mulţumeşte pe agricultori ale căror venituri au scăzut anul trecut cu peste 30%. Cu toate acestea, sindicatele care îi reprezintă au precizat că rămân vigilente pentru a se convinge că măsura luată va avea repercursiuni reale, pozitive asupra producătorilor de fructe şi legume.