Macedonia: Referendum privind schimbarea numelui ţării
În fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei se desfăşoară un referendum privind schimbarea numelui ţării.
Articol de Cătălin Gomboş, 30 Septembrie 2018, 14:39
În fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei se desfăşoară, astăzi, un referendum privind schimbarea numelui ţării în "Macedonia de Nord".
În cazul în care modificarea va fi acceptată de electorat, se va elimina un obstacol important la aderarea ţării la NATO şi UE - opoziţia Greciei.
Macedonia, o fostă republică iugoslavă, este în litigiu cu Grecia de când şi-a proclamat independenţa, în 1991.
Atena consideră că numele face parte din patrimoniul său istoric - vechea Macedonie a lui Filip al II-lea şi a fiului său, Alexandru cel Mare.
France Presse notează că, totodată, Atena s-a temut că folosirea acestui nume ar putea ascunde şi pretenţii teritoriale ale vecinului său de la nord, mai ales că există şi o provincie a Greciei care poartă numele de Macedonia.
Din cauza obiecţiilor ridicate de Grecia, Macedonia a fost admisă în ONU doar la doi ani de la independenţă sub numele de "Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei".
În 1994, Atena chiar a impus un embargo Macedoniei, blocând accesul acestei ţări la portul Salonic, vital pentru schimburile sale comerciale. În anii care au urmat, Grecia a blocat accesul Macedoniei în NATO şi Uniunea Europeană.
Tensiunile au mai atins momente de vârf la adoptarea vechiului steag al Macedoniei, care includea soarele Macedoniei antice, precum şi la ridicarea unei statui a lui Alexandru cel Mare la Skopje, în 2011.
Compromisul la care au ajuns cele două guverne după aproape trei decenii a fost criticat atât la Atena cât şi la Skopje.
Cu toate acestea, acordul privind schimbarea numelui a fost ratificat deja de parlamentul de la Skopje, iar după referendumul consultativ de astăzi va fi supus la vot şi în parlamentul Greciei.